Najnowsze artykuły

Klasyczna Mielonka z Szynki. Wędlina na kanapki.

Klasyczna mielonka z szynki. Mocno rozdrobniona wędlina kanapkowa. Dobrej jakości mięso i podstawowe przyprawy stanowią gwarancję jakości i prostoty za razem. Nie jest też kłopotliwe wykonanie tej wędliny. Zaczynam jednego dnia wieczorem i mam ją na śniadanie następnego dnia. Uwielbiam prostotę w wykonaniu i smaku. Zawsze tę wędlinę można urozmaicić innymi przyprawami lub dodatkami, ale […]

Soczysty kurczak z ogniska – pieczenie nad ogniem.

Kurczak z ogniska Młodzieńcze wspomnienie wykonane przy użyciu dziś dostępnych udogodnień. Proste jedzenie, które w razie potrzeby można wykonać niemal w każdych warunkach, jeżeli tylko ma się nóż i da się rozpalić ogień. W zależności od wielkości kuraka zajmie to 2-3 godziny. Można szybciej, ale efekt będzie gorszy. Kurczak powinien powoli dochodzić. Aromat pieczonego drobiu […]

Znakomita kiełbasa na gorąco – z wody i smażona.

Znakomita kiełbasa do podania na gorąco. Może być z wody, smażona czy grillowana. Można ją też w kolejne dni odgrzewać po parzeniu. W każdej z tych wersji jest smakowita. Oprócz soli i pieprzu jest dodatkowo przyprawiana adżiką, gruzińską pastą paprykową, która sama w sobie jest mieszaniną świetnie skomponowanych smaków i aromatów. Adżika dodana do kiełbasy […]

Domowa Adżika – czerwona i zielona. Pyszna pasta paprykowa.

Adżika to gęsty sos, czy wręcz pasta, wywodzący się z terenów Gruzji . Pikantny, niezwykle aromatyczny i cudownie komponujący się z gruzińskim serem. Występuje w dwóch wariantach: czerwonym i zielonym. Barwa bierze się oczywiście z użytych papryczek. Nadają się te sprzedawane u nas jako chili albo pepperoni. Pozostałe składniki to czosnek i przyprawy. Tajemniczo, bez […]

Domowa kiełbasa z szynkowara. Zwyczajna, Wiejska, Krakowska.

Tym, którzy szukają pomysłów na nowe wędliny pokażę teraz, że choć nie wszystkie, to jednak większość kiełbas można z powodzeniem wykonać w wersji szynkowarowej. Oczywiście to nie będzie to samo, ale smakowicie poszerzymy domowe menu. Taka na przykład kiełbasa zwyczajna, to napełnione farszem mięsnym jelito wieprzowe o kalibrze 30 mm, podczas gdy wykonana w szynkowarze […]

Piwna pierś z indyka – pyszna przekąska i wędlina kanapkowa.

Piwna wędlina z piersi indyka idealnie wpisuje się w cykl Piwo i Mięsiwo. Mała ilość przypraw, znacząca rola piwa w tworzeniu smaku i aromatu. Sama wędlina jest dobra do kanapek, ale też znakomita jako piwa przekąska. Przy okazji to eksperyment mający na celu sprawdzenie jak bardzo da się zespolić kawałki piersi indyczej w całość za […]

Udka indyka w słoiku. Słoikówka. Zapasy na trudne czasy. 🍗 .

Udka indyka w słoiku. Słoikówka – czyli zapasy na trudne czasy. Pojemność lodówek i zamrażarek jest ograniczona i co co maja skłonność do tworzenia zapasów zwykle dbają, by puste nie stały. Łatwiej jest o miejsce w piwnicy. Jeżeli jeszcze piwnica ta jest chłodna to już pełnia szczęścia, bo w takiej chłodnej i mrocznej piwnicy różnego […]

Indyk z grilla 5 kg. 🍖🍗 Super biesiada.

Indyk z grilla 5 kg to zacny kawałek mięsa. Danie godne znamienitych gości, oraz doskonałe na jakąś specjalną okazję. Można je wykonać na odpowiednich rozmiarów grillu z pokrywą, który ma możliwość regulacji i kontroli temperatury. Takie grillowanie wymaga by stanowiska na długo nie opuszczać. Warto jest mieć oko na to co się na grillu dzieje. […]