Szynkowa z Szynkowara. Smakowita wersja klasycznej kiełbasy.

Niemal każdą kiełbasę da się wykonać używając szynkowar. Kiełbasa szynkowa w tej wersji wyszła smakowicie. Wykonałem trzy porcje i zróżnicowałem je by nie było nudno.

Szynkowar to znakomite narzędzie dla domowego wędliniarza. Jest łatwy w użyciu i bardzo uniwersalny. Pozwala wykonać dziesiątki, a nawet setki różnych wyrobów, głównie mięsnych, ale nie tylko.

Składniki: (na 3 szynkowary 1,5 kg)

  • szynka 2,7 kg
  • chudy boczek 0,6 kg
  • sól (zwykła i peklująca) razem 55 g
  • 5 g mielonego pieprzu
  • 1,5 g mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki tłuczonego pieprzu (do drugiego szynkowara)
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry (do trzeciego szynkowara)
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (do trzeciego szynkowara)
  • 1 pełna łyżeczka białej gorczycy (do trzeciego szynkowara)

Postanowiłem zróżnicować trochę te wyroby więc powyższe przyprawy zostały dodane do całości i stanowiły całość przypraw do jednego szynkowara. Drugi i trzeci miały dodatkowe przyprawy.

Szynkę podzieliłem na pół. Tłustszą część zmieliłem drobno, a czystą szynkę pokroiłem nożem w kostkę 3-5 cm. Boczek zmieliłem na sitku 8 mm.

Dodałem podstawowe przyprawy, wymieszałem i napełniłem jeden szynkowar. Potem odważyłem 1,1 kg mięsa i dodałem rozgnieciony w moździerzu pieprz. Pozostałem mięso z dodatkiem kolendry, angielskiego ziela i gorczycy włożyłem do 3-go szynkowara. W składzie były dość spore kawałki mięsa więc napełnione szynkowary wstawiłem na około 8 godzin do lodówki.

blank

Obróbka termiczna. Parzenie w wodzie o temperaturze 80 st. C. Czas: Dal szynkowarów prosto z lodówki – 2 godziny i 20 minut. Dla szynkowarów w temperaturze pokojowej powinny wystarczyć 2 godziny. Dla pewności można mierzyć temperaturę mięsa w szynkowarach. Osiągnięcie 70 st. C oznacza koniec obróbki cieplnej.

Następnie szynkowary wyjmuję z gorącej wody, otwieram i usuwam sprężyny. Mięso wchłonie trochę otaczającej go wilgoci. Wyrób będzie bardziej soczysty. Zostawiam tak na 30 minut, potem studzę w zimnej wodzie i całą noc w lodówce. Rano szynkowar jest gotowy.

blank

Smakowite i pachnące mięso. Duże kawałki w środku świetnie wyglądają. Spróbujcie sami. Smacznego.

blank

blank

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/kAU1VfV_B5I

Subskrybuj kanał

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply