Kabanosy Paprykowe (wieprzowo – wołowe)

Był już jeden film podobny film. „Kabanosy Paprykowe” to rozwinięcie tematu. Bogatsza wersja produktu. Suche kabanosy to jest to „tygryski lubią najbardziej”. Przy kabanosach zwykle najwięcej trudności przysparza nadziewanie. Pozostałe czynności to nic trudnego.

Składniki:

1,5 kg szynki wieprzowej
1 kg mięsa wołowego
0,5 kg słoniny
60 g soli peklującej
2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej.
2 łyżeczki (czubate) papryki ostrej)
1 łyżeczka pieprzu białego lub czarnego.
0,3-0,5 l wody
jelita baranie – około 15-20 m

 

Przygotowanie.
Mięso opłukać.
To co tłuste mielimy na najdrobniejszych oczkach. To co chude – na oczkach 10-13.
Po zmieleniu mieszamy z przyprawami, wyrabiamy przez 10-15 min i odstawiamy do lodówki na 24 h.
Następnie wyrabiamy mięso z dodatkiem 0,3-0,5 l wody do uzyskania właściwej konsystencji umożliwiającej łatwiejsze nadziewanie.
Nadziewamy i zostawimy na 5-8 godz. do wyschnięcia.

Wędzimy w temperaturze około 70 st. C przez 3-4 godziny po czym parzymy przez 20 minut w temp. 80 st. C
Wieszamy w temperaturze pokojowej na okres 3-5 dni w celu podsuszenia.
Smacznego!

 

Leave a Reply