Polędwiczki wieprzowe można oczywiście smażyć , piec i grillować, ale czasem potrzeba trochę lżejszego dla żołądka jadła. Wtedy mięsiwa gotujemy na parze lub parzymy i to najlepiej w szynkowarze, bo żadne dobro zawarte w mięsie nie rozprasza się w otaczającej wodzie. Daje to intensywniejszy smak i aromat.
Apetycznie i zachęcająco wyglądają w kiełbasach duże kawałki mięsa. To samo dotyczy wędliny z szynkowara. Im większe kawałki mięsa tym trudniej uzyskać spójność całej wędliny. Parząc polędwiczki w szynkowarze wskazanym sposobem otrzymamy wędlinę z pięknymi, dużymi kawałkami i spójną. Atrakcyjny wygląd i dobrane przyprawy – czyli smakowity i lżejszy dla żołądka domowy wyrób wędliniarski.
Szynkowar siłą swojej sprężyny uformuje wcześniej odpowiednio przygotowane polędwiczki. Dzięki temu wędlina będzie zwarta i bez pustych przestrzeni. Spróbujcie sami.
Składniki:
- 1 kg polędwiczki wieprzowej
- 15 g soli (sól zwykła i sól peklująca 50/50)
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 0,5 łyżeczki angielskiego ziela
- 0,5 łyżeczki tymianku
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2023/01/poledwiczki.jpg)
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2020/05/przyprawy.jpg)
Wykonanie:
Polędwiczki pokroić w plastry 3-5 cm, stłuc tłuczkiem do mięsa w celu uplastycznienia. Po stłuczeniu plastry polędwiczki powinny mieć 0,5-1 cm grubości.
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2020/05/rozbite-m.jpg)
Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać, a następnie pozostawić na 2 doby w lodówce. Można przyprawione mięso złożyć do pojemnika, lub od razu zapakować do szynkowara (instalując wcześniej woreczek separacyjny). Jeżeli wybieramy tę drugą opcję to mięso należy dokładnie ubijać podczas napełniania.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Parę godzin przed parzeniem mięso wyjąć z lodówki żeby się trochę ogrzało. Parzenie winno trwać 2 godziny , a temperaturę wody otaczającej szynkowar należy ustawić na 80 st C. Jeżeli nie ogrzejemy wcześniej mięsa to należy przedłużyć parzenie o 20 minut.
Po parzeniu szynkowar studzić w zimnej wodzie, a następnie 8 godzin w lodówce.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Wędlina gotowa wygląda naprawdę zacnie. Przyprawy są stonowane, ale wyraźnie wyczuwalne. Można oczywiście dorzucić coś od siebie 🙂
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Spróbujcie sami
Smacznego
Wersja filmowa jest dostępna na YT https://youtu.be/WUzH9vbibBs
Jeżeli chcesz subskrybować kanał kliknij TUTAJ
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply