Grillowanie Baraniny – aż Pyszna się stanie.

Jak jest okazja to trzeba wykorzystać. Baranina, a dokładnie mięso owcy rasy Charollaise o bardzo dobrych walorach smakowych. Niestety było ze sporym udziałem tłuszczu więc zamiast klasycznych kotlecików jagnięcych (baranich) postanowiłem grillować te żeberka z przyległościami w całości.

Żadnego ukrywania smaków i aromatów pod mnóstwem przypraw. Tylko sól i pieprz oraz żar grilla. Wyszło smakowicie mimo, że tłuszczyku było sporo. Widać jak wiele zależy od jakości mięsa. Polecam. Spróbujcie sami.

Składniki:

  • Kotleciki baranie (jagnięce) z żebrami
  • 1 łyżeczka soli / kg
  • 1-2 łyżeczki pieprzu/kg
  • 1-2 łyżki oliwy/kg

Wykonanie:

Jagnięcinę chudą lepiej zrobić jako osobne kotleciki z kostką, ale ja miałem mięso owcy ze sporą zawartością tłuszczu wiec postanowiłem to w całości grillować. Porozcinałem tylko przestrzenie pomiędzy żebrami. Skropiłem całość olejem i posypałem solą i pieprzem. Rozprowadziłem przyprawy równomiernie i wstawiłem mięso na dzień do lodówki.

Następnego dnia rozpaliłem grilla i po rozgrzaniu do 170 st. C wrzuciłem baraninę na ruszt. Utrzymywałem temperaturę w zakresie 150-170 st. C. Grillowałem na Kamado – grill ceramiczny z przesłoną. Rozkład temperatury jest równomierny i nie był nawet potrzeby obracać. Na innych grillach może być taka potrzeba.

Czas grillowania – na pewno nie mniej niż godzinę. Bardziej prawdopodobne są dwie godziny. Zależy od wieku sztuki i ilości mięsa na kościach. Mięso powinno się mocno zarumienić, być chrupiące i odchodzić od kości, a tłuszcz się zeszklić. Baranina tej raz jest bardzo dobrej jakości, ale wiemy, że baranina może mieś mniej przyjemny zapach. Wtedy trzeba postawić na mocniejsze przyprawy takie jak tymianek, czy czosnek. W moim przypadku to było zbędne.

Mięso miła chrupiącą powierzchnię, ale dzięki sprej ilości tłuszczu zachowało wrażenie soczystości. Warto było czekać.

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/QvX5rsK_XHg

Subskrybuj kanał

Zapraszam do wspierania kanału przyśpieszy to jego rozwój i powstaną nowe, ciekawsze treści . Zajrzysz za kulisy. Otrzymasz informacje wcześniej i będzie ich więcej.

Leave a Reply