Taką śniadaniową niespodziankę zrobiłem rodzinie w sobotnie przedpołudnie. Pomysł sie wziął z potrzeby zagospodarowania nadmiaru mięsa, a inspiracje stanowiły zapiekane kromki chleba, które często sie spotyka na Bałkanach.
Sam się zdziwiłem jak sprawnie mi to poszło. To tylko dowód na prostotę tego przepisu i łatwość wykonania. Dobry sposób na energetyczny początek dnia. Zapraszam do lektury.
Składniki:
- Mięso z łopatki wieprzowej – 400 g
- starty na wiórki ser gouda – około 150 g
- sól 6-7 g (około 15 g/kg)
- pieprz – pełna, kopiasta łyżeczka
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2023/06/sklasniki-princesek.jpg)
Wykonanie:
Pomysł bazuje na często spotykanych na Bałkanach kanapkach zapiekanych w piekarniku. Poniżej zdjęcia wykonane w dwóch różnych miejscach. Ja postanowiłem że moje będą bardziej „wypasione”.
Mięso zmieliłem na sitku 4,5 mm. Dodałem sól, pieprz i większość serowych wiórków. Po zmieszaniu schowałem do lodówki. Po zmieleniu te wiórki, które mają być dodane do mięsa dobrze jest porządnie schłodzić w zamrażarce. Będą twardsze i nie rozpłyną się podczas mieszania z mięsem.
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2023/06/zmielone-princeski.jpg)
Można nadać takiej zapiekance dowolny kształt – zależny od posiadanego pieczywa. Ja na tą okoliczność upiekłem podłużne bułki. Ci co sami pieką to wiedzą, że to łatwy i szybki temat.
Bułki przekroiłem, posmarowałem miękkim masłem i położyłem na ruszcie w celu opieczenia. To trwa chwilę, bo się łatwo mogą za mocno sprażyć.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Na opieczone bułki kładę grubą warstwę mięsa zmieszanego z przyprawami i serem. Ale nie musi być tak gruba – to tylko moja zachłanność. Na ruszt grilla kładę ceramiczna podstawę. U mnie to ceramiczny deflektor, ale może to być kamień do pizzy. Na ceramikę papier do pieczenia (żeby osłonić ją przed cieknącym lub palącym się tłuszczem). Dopiero na papierze kładę bułki.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Dalszy sukces zależy od grilla. Jeżeli mamy taki model, że da się go zamknąć i wytworzyć równomierną temperaturę w całej objętości to grill zachowa się jak piekarnik i znakomicie przypiecze mięso na bułkach wzbogacają smak i aromat o nuty do osiągnięcia tylko na grillu. Mój ceramiczny grill Kamado sprawdza się doskonale. Jeżeli nie macie dużego zamykanego grilla to piekarnik poradzi sobie znakomicie z tym zadaniem.
Na sam koniec posypuję bułki serowymi wiórkami, które szybko się topią tworząc na zapiekankach cienką jego warstwę. Produkt jest gotowy.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Chrupiący, bo bułka podpiekana. Ze smakiem i aromatem rozgrzanego masła, którym bułki były smarowane. Oczywiście dominuje smak i aromat przypieczonego mięsa i stopionego w nim i na nim sera.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Spróbujcie sami. Smacznego życzę.
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/RwEN5GKHvos
Zapraszam do wspierania kanału 💥 przyśpieszy to jego rozwój i powstaną nowe, ciekawsze treści 😁. Zajrzysz za kulisy. Otrzymasz informacje wcześniej i będzie ich więcej.
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply