Pyszna i prosta w wykonaniu mielonka wykonana bez dodatku soli peklującej. Wędlina z chudego mięsa, parzona, a nie pieczona i bez azotynów – czyli tak zdrowo i dietetycznie jak się da. Wymyśliłem i wykonałem ją na szybko, pod presją czasu i bez szans na wcześniejsze przemyślenie oraz przygotowanie. Miała być prosta, aromatyczna i smaczna.
Pomocnym akcesorium okazał się szynkowar. Jest niezastąpiony w tego typu działaniach i po raz kolejny sprawdziło się powiedzenie, że tylko wyobraźnia nas ogranicza. Dwa rodzaje mięsa i dwie handlowe przyprawy – prostota i dobry smak. Nawet wygląd udało się trochę urozmaicić.
Składniki: na 2 szynkowary 1,5 kg. Maksymalny ładunek około 2,2 kg
- 1 kg szynka (może być łopatka lub schab)
- 1 kg filet z piersi indyka
- 20 g soli ziołowej
- 18 g soli czosnkowej
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2022/04/skladniki-1.jpg)
Wykonanie tej wędliny jest błyskawiczne. Zacząłem od zmielenia obu mięs maszynką na oczku nr 8. Każde do osobnego pojemnika. Do indyka dodałem sól czosnkową. Można dodać dodatkową porcję czosnku mielonego – jeżeli lubicie mocniejszy jego smak i aromat. Szynkę przyprawiłem sola ziołową.
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2022/04/zmielone.jpg)
Mięso wymieszałem (każde z osobna), żeby rozprowadzić przyprawy i doprowadzić do lekkiej kleistości mięsa. Z każdego mięsa formuję formuję kulki wielkości pulpeta. Nie muszą być równe.
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2022/04/pulpety.jpg)
Układam kulki w szynkowarze tworząc warstwy. W każdej warstwie 2 kulki jednego mięsa i jedna drugiego. W kolejnej warstwie układam tak, by mięso jednego rodzaju leżało na mięsie innego rodzaju.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Każdą warstwę dokładnie ubijam. Tworzę w ten sposób swego rodzaju przekładańca, którego przekrój będzie z każdym plasterkiem wędliny wyglądał inaczej.
Obróbka termiczna: wodę nagrzać do 80 st. C wstawić szynkowar i utrzymywać w tej temperaturze przez 2 godziny. Po parzeniu należy odlać zgromadzone pod pokrywą szynkowara skropliny i czas na studzenie w zimnej wodzie około 30 m i schowanie do lodówki na 8 godzin.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Następnego dnia wędlina jest gotowa. Typowa mielonka kanapkowa. Nie zawiera azotynów więc jej kolor nie jest różowy, ale poprzez przekładanie rodzajów mięs powstała ciekawa mozaika, która uatrakcyjnia wygląd.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Jest jeszcze miejsce na dalsze modyfikacje – na przykład: można dodać do wieprzowiny paprykę, co podkreśli jej kolor. Można utworzone kulki obtoczyć w jednej lub różnych przyprawach co pozwoli uzyskać dodatkowe smaki oraz wyraźniej widoczne granice pomiędzy warstwami mięsa.
Tylko wyobraźnia nas ogranicza.
Spróbujcie sami – smacznego.
Więcej informacji o szynkowarach https://sklep.nomart.pl/q/?keywords=szynkowar
wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/tAwdfbTleNc
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply