Pikantna Mielonka z wędzonym Jalapeno.

Wędzona domowym sposobem papryczka jalapeno czyni z klasycznej mielonki wędlinę o wiele ciekawszą. Dodaje pikantności oraz aromatu i smaku wędzonki. Można jaj dodać więcej lub mniej, ale efekt wyczujemy już po dodaniu łyżeczki rozdrobnionej papryki.

Prosta i szybka w wykonaniu wędlina kanapkowa. Wytworzona za pomocą szynkowara. To proste urządzenie dla początkujących domowych wędliniarzy. Jest bardzo uniwersalne i można z jego pomocą wykonać dziesiątki różnych wędlin, a nawet więcej.

Składniki: (na szynkowar 1,5 kg)

  • Łopatka wieprzowa 1 kg (do pełna 1,1 kg)
  • 17 g soli (zwykła i peklująca – pół na pół)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1-3 suszone i wędzone papryczki jalapeno (może być zwykła papryka ostra wędzona w ilości 1-2 łyżeczki)

Wykonanie:

Wędzone papryczki jalapeno wykonałem sam. Podzieliłem je na połówki i usunąłem gniazda nasienne, ale można zostawić – będzie ostrzej. Wędziłem 3 godziny w 45 st. C i następnie suszyłem w suszarce z cyrkulacją powietrza – do skutku – aż wyschną. Radzę robić jednorazowo większą ilość bo proces trochę trwa.

Łopatkę wieprzową zmieliłem na sitku 8 mm, dodałem przyprawy i roztartą w moździerzu suszoną papryczkę jalapeno. Użyłem jedną większą. Pikantność oraz cechy wędzenia ujawniły się w wędlinie, ale były subtelne.

blank

Wymieszałem i napełniłem szynkowar – ubijałem warstwami.

blank

Kolejny etap – obróbka termiczna. Wstawiłem szynkowar do wody około 60 st. C i podgrzewałem dalej. Docelowo starałem sie utrzymać temperaturę wody w zakresie 8-85 st. C. Wędlina będzie gotowa, gdy osiągnie wewnątrz temperaturę 70 st. C. Powinno to zająć około 2 godziny.

blank

Po zakończeniu parzenia wyjąłem szynkowar z garnka z wodą, zdjąłem pokrywę, by zluzować nacisk sprężyny. Pozostawiłem tak na 15 minut. Mięso pozbawione presji sprężyny trochę się rozpręży i wchłonie nieco otaczającej je wilgoci.

blank

Teraz studzenie – 30 minut w zimnej wodzie i 8 godzin w lodówce. Następnego dnia wędlina jest gotowa. Pyszna w smaku mielonka, z aromatami wędzonki. Trzeba przyznać, że własnoręczne wędzona papryczka jalapeno robi robotę. Spróbujcie sami. Znakomita wędlina na kanapki oraz jako przekąska na biesiadny stół.

blank

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/GDCo1QtvYQg

Zapraszam do wspierania kanału 💥 przyśpieszy to jego rozwój i powstaną nowe, ciekawsze treści 😁. Zajrzysz za kulisy. Otrzymasz informacje wcześniej i będzie ich więcej.

Subskrybuj kanał

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply