Szynkowar drobiowy z piersi kurczaka

Szynkowar drobiowy, bo wsadem mięsnym są piersi kurczaka. Wędlina dietetyczna i wykonana bez azotynów. Odpowiednia dla dużych i małych oraz dla tych co dietę mają. Jeżeli do tego doda się 3 dodatkowe atuty, mianowicie, że jest atrakcyjna dla wzroku, wspaniale smakuje i super pachnie to trudno się dłużej opierać przed samodzielnym wykonaniem do którego zachęcam.

Szynkowar to proste narzędzie, a ta domowa wędlina jest bardzo łatwa do wykonania w tym kuchenny przyborze. Znika z talerza bardzo szybko więc wykonajcie od razu więcej 🙂

Składniki:

  • Piersi kurczaka 1 kg
  • sól morska niejodowana 15-17 g
  • 1 łyżeczka majeranku (1 g)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (2 g)
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu (1 g)
  • 2-4 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml przegotowanej ostudzonej wody lub drobiowego rosołu

Wykonanie:

Piersi drobiowe po oczyszczeniu i umyciu należy pokroić w kostkę 1-3 cm następnie dodać wodę i przyprawy oraz żelatynę i na koniec całość porządnie wymieszać. Pozostawić na kilka godzin, ale można też napełnić szynkowar i mięsko te kilka godzin może w nim spędzić. Wkładając mięso do szynkowara należy je warstwami dokładnie ubijać.

Parzenie. Wodę w garnku podgrzewamy do temperatury 80 st C i utrzymujemy ją przez 2 godziny. To jest czas wystarczający by wędlina była miękka i cieplnie przetworzona.

Po parzeniu szynkowar wyjmujemy z garnka i otwieramy pokrywę, żeby zwolnić napięcie sprężyny. Nie odlewamy na razie żadnych płynów gdyż jest szansa , że pozbawione nacisku sprężyny mięso trochę odpracuje i zassa w powstałe mikro-przestrzenie otaczający wywar mięsny, który zamieni się stygnąc w galaretkę.

Szynkowar wstawiam do zimnej wody by się ostudził a później na kilka godzin do lodówki – najlepiej na nie mniej niż 8.

Po porządnym słodzeniu można uzyskaną wędlinę kroić i cieszyć oko wyglądem oraz podniebienie smakiem. Efekt jest (w mojej opinii) co najmniej dobry.

Smacznego

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/UEmJ8fq1F60

3 komentarze

    • saczi, 15 lutego, 2020, 12:43 pm

    Odpowiedz

    Anetta, wędliny domowe są ogólnie znacznie „twardsze” niż te dostępne w sklepach.
    Parz mięso do 70C wewnątrz i to wszystko.
    Smacznego.

    • Anetta, 14 lutego, 2020, 11:22 pm

    Odpowiedz

    Panie Arturze, przepis niewiarygodnie prosty i pysznie wygląda. Spróbuję. Mam jednak pytanie, ponieważ jestem początkującym użytkownikiem szynkowara i nie do końca jestem pewna czy dobrze wychodzą mi wędliny. Otóż mam wrażenie, że wędliny z wieprzowiny lub mieszane są nieco twarde. Smakowo, od kiedy zaczęłam przyprawić nieco mocniej są w porządku, natomiast wydają mi się za twarde. Czy tak ma byc czy coś źlę robię? Może mi Pan podpowiedzieć? Będę wdzięczna za radę. Z góry dziękuję.

      • Artur, 15 lutego, 2020, 7:48 am
      • Autor

      Odpowiedz

      Szynkowar prasuje i zagęszcza strukturę mięsa więc może się w odniesieniu do sklepowej twardsza, ale jeżeli jest krucha to jest OK. Jeżeli nie daje się pogryźć to może pani spróbować po zakończeniu parzenia otworzyć szynkowar na gorąco i ponownie umieścić go w gorącej wodzie niech razem z nią powoli stygnie.
      Struktura się rozluźni i mięsko trochę dojdzie.

Dodaj komentarz