Schab Pieczony w piwnej marynacie wykonuję na bazie przedwojennego przepisu. Prosta i smakowicie aromatyczna pieczeń.
Składowe:
Schab w jednym kawałku – około 2 kg
Składowe marynaty:
1/2 szklanki piwa
2 cebule
sok z jednej cytryny
Przyprawy
3 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
10-15 ziaren pieprzu czarnego
1-2 łyżeczki soli – do smaku
Wykonanie.
Zaczynamy od marynaty. Piwo, sok z cytryny, pokrojone cebule i przyprawy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Po ostudzeniu opłukany schab wkładamy do marynaty i dokładnie nią nacieramy.
Pojemnik ze schabem w marynacie umieszczamy w lodówce. Codziennie, przez okres 3-5 dni schab obracamy.
Pieczenie
Schab umieścić w żaroodpornym naczyniu wraz z pozostałością marynaty. Pieczemy w temperaturze 200 st C przez czas 1,5-2 h.
Piekarnik z włączoną grzałką górną i dolną – bez termoobiegu.
Pod koniec pieczenie naczynie odkrywamy i schab podpiekamy po obu stronach.
Smacznego
Leave a Reply