Pyszna domowa wędlina podobna do Krakowskiej obsypanej tłuczonym pieprzem.

Kolejny pomysł na domową, smaczną i bardzo aromatyczną wędlinę wykonaną w szynkowarze. Jej smak i zapach jest wzmacniany bardzo apetycznym wyglądem. Wędlina bardzo wyrazista. Znakomita do kanapek lub jako zimna przekąska. Położona na świeżym chlebie z dodatkiem liścia sałaty staje się smakowitą i sycącą ucztą.

Na dole artykułu jest link do filmu z nim powiązanego, a w którym jest ogłoszony konkurs. Jeżeli więc wpadłeś na ten artykuł niedługo po publikacji to konkurs może być jeszcze aktywny i jest szansa na nagrody – zapraszam.

Składniki: (na jeden szynkowar 1,5 kg)

Wykonanie:

Boczek zmieliłem maszynką używając sitka 8 mm. Łopatkę okroiłem wycinając najlepsze mięso. Okrawki w ilości około 1/3 masy łopatki zmieliłem w ten sam sposób, a jej resztę pokroiłem w kilkucentymetrową kostkę.

Dodałem przyprawy, wymieszałem i wstawałem na dzień do lodówki.

Następnego dnia przygotowałem szynkowar i umieściłem w nim woreczek separacyjny. Z mięsa uformowałem kształt przybliżony do walca i owinąłem mięso osłonką z naniesionymi przyprawami.

blank

W tej postaci włożyłem mięso do szynkowara i lekko ubijając dopasowałem całość do kształtu szynkowara i wysokości osłonki. Skręciłem woreczek separacyjny, założyłem talerz dociskowy ze sprężyną i zamknąłem szynkowar.

blank

Mięso było dobrze schłodzone w lodówce wiec wydłużam czas obróbki termicznej. Wkładam szynkowar do wody o temperaturze 80-85 st. C i parzę przez 2h20m. Można też czas parzenia wyznaczyć za pomocą pomiaru temperatury mięsa w szynkowarze – docelowa temperatura 70 st. C.

Po zakończeniu obróbki termicznej szynkowar wyjmuję z wody i odlewam zgromadzone pod pokrywą skropliny oraz wodę wypartą z mięsa. Wstawiam do zimnej wody i po ostudzeniu wstawiam do lodówki na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie można szynkowar otwierać i wędlinę smakować.

blank

Atrakcyjna w wyglądzie. Intensywna w smaku i aromacie. Pyszna domowa wędlina wykonana w szynkowarze. Smakowita na kanapkach lub jako zimna przekąska.

blank

Spróbujcie sami. Smacznego

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/q9Y_x4F_f1c

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply