Kolejny pomysł na domową, smaczną i bardzo aromatyczną wędlinę wykonaną w szynkowarze. Jej smak i zapach jest wzmacniany bardzo apetycznym wyglądem. Wędlina bardzo wyrazista. Znakomita do kanapek lub jako zimna przekąska. Położona na świeżym chlebie z dodatkiem liścia sałaty staje się smakowitą i sycącą ucztą.
Na dole artykułu jest link do filmu z nim powiązanego, a w którym jest ogłoszony konkurs. Jeżeli więc wpadłeś na ten artykuł niedługo po publikacji to konkurs może być jeszcze aktywny i jest szansa na nagrody – zapraszam.
Składniki: (na jeden szynkowar 1,5 kg)
- łopatka wieprzowa 750 g
- chudy boczek 350 g
- sól peklująca/sól zwykła – pół na pół – 16 g
- przyprawa do kiełbasy krakowskiej – 1 pełna stołowa łyżka
- osłonka z przyprawami – 1 sztuka
Wykonanie:
Boczek zmieliłem maszynką używając sitka 8 mm. Łopatkę okroiłem wycinając najlepsze mięso. Okrawki w ilości około 1/3 masy łopatki zmieliłem w ten sam sposób, a jej resztę pokroiłem w kilkucentymetrową kostkę.
Dodałem przyprawy, wymieszałem i wstawałem na dzień do lodówki.
Następnego dnia przygotowałem szynkowar i umieściłem w nim woreczek separacyjny. Z mięsa uformowałem kształt przybliżony do walca i owinąłem mięso osłonką z naniesionymi przyprawami.
W tej postaci włożyłem mięso do szynkowara i lekko ubijając dopasowałem całość do kształtu szynkowara i wysokości osłonki. Skręciłem woreczek separacyjny, założyłem talerz dociskowy ze sprężyną i zamknąłem szynkowar.
Mięso było dobrze schłodzone w lodówce wiec wydłużam czas obróbki termicznej. Wkładam szynkowar do wody o temperaturze 80-85 st. C i parzę przez 2h20m. Można też czas parzenia wyznaczyć za pomocą pomiaru temperatury mięsa w szynkowarze – docelowa temperatura 70 st. C.
Po zakończeniu obróbki termicznej szynkowar wyjmuję z wody i odlewam zgromadzone pod pokrywą skropliny oraz wodę wypartą z mięsa. Wstawiam do zimnej wody i po ostudzeniu wstawiam do lodówki na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie można szynkowar otwierać i wędlinę smakować.
Atrakcyjna w wyglądzie. Intensywna w smaku i aromacie. Pyszna domowa wędlina wykonana w szynkowarze. Smakowita na kanapkach lub jako zimna przekąska.
Spróbujcie sami. Smacznego
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/q9Y_x4F_f1c
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply