Najnowsze artykuły
Kiełbasa Drobiowa Garam Masala – na gorąco.
Lubię te orientalne smaki. Gdy odwiedzam przybytki oferujące taką kuchnię to często biorę pod rozwagę potrawy d dodatkiem mieszanki Garam Masala. Choć taka przyprawa może mieć różny skład – smak ogólny zawsze ma ten sam kierunek. Jest ona często dodawana do drobiu. Takiego smaku chciałem doświadczyć jedząc gorącą kiełbasę drobiową. Cóż stoi na przeszkodzie – […]
Ser Domowy 🧀🧀🧀 Dojrzewał 6 miesięcy.
Ser domowy nie wymaga posiadania wiedzy tajemnej. Zgoda – wielu zasad należy przestrzegać, ale sery robiono już setki i tysiące lat temu, wiec i człowiek współczesny, jeżeli tylko ma chęć, to może tworzyć pyszne domowe sery. Te prostsze, do szybkiego zjedzenia, oraz te dojrzewające, których cena w sklepie potrafi przerazić. W domowej serowarni nie odtworzymy […]
Boczek 🥓🥓 Jaki jest najlepszy? – 4 sposoby.
Boczek uwielbiam. Moi bliscy też. Bywa tak, że nie możemy się zdecydować jak go zrobić. Tym razem do kompromisu nie doszło wiec wykonałem go na 4 różne sposoby, by zadowolić wszystkich. Udało się wszystko zrobić jednego dnia. Oczywiście mięso zapeklowałem wcześniej. Powstało mnóstwo pysznego mięsiwa, którym mogliśmy się cieszyć. To jeden z powodów, dla których […]
Kiełbasa Grillowa 🔥🔥🔥 Smaki Kambodży.
Zapytałem kolegę mieszkającego w Kambodży o to, co powinienem dodać do kiełbasy grillowej, by miała smakowe akcenty typowe dla kuchni khmerskiej. Dlaczego do kiełbasy grillowej? – bo tam raczej kiełbas i innych wyrobów do dłuższego przechowywania nie robią. Wszystko na świeżo. Taki klimat. Trawa cytrynowa, imbir i cukier zabrzmiało ciekawie wiec postanowiłem spróbować. Co z […]
Karkówka Grillowana z rumem i masłem 🥩🥩🥩
Dwa solidne kawałki karkówki, duży grill z pokrywą, weekend i piękna pogoda – stanową przepis na mile i pyszne spędzony czas w gronie rodziny i przyjaciół. Mięso, bardzo proste przyprawy i trochę nietypowe dodatki do grillowania w postaci rumu i masła, zamienią się w soczysty i chrupiący jednocześnie przysmak. Uczta dla zmysłów wzroku, powonienie i […]
Kurczak Wędzony w całości. 🍗🍗🍗
Kurczak wędzony w całości. Podstawowe przyprawy. Bez kombinowania. Natarty przyprawami i wędzony. Obrabiany termicznie za pomocą pary. To klasyka. Produkt, od lat popularny i jeszcze przez długie lata będzie w czołówce najchętniej wędzonych mięs. Jednego przeznaczyłem do spożycia na gorąco – był bardzo soczysty. Drugi powisiał 2 doby w chłodnej spiżarni i lekko się podsuszył. […]
Ser Wędzony. Ser z migdałami i pieprzem. Domowe sery.
Ser wędzony, ser z blanszowanymi migdałami, ser kolorowym pieprzem, oraz ser a’la ricotta. To wszystko powstało podczas jednego serowarskiego wieczoru z około 25 litrów dobrego mleka. Oczywiście mowa o pozyskaniu i uformowaniu masy serowej. Później główną rolę odgrywał czas, bo sery musiały swoje odstać. Nie zajęło to jednak wiele czasu. Dwa z nich były gotowe […]
Kiełbasa Cebulowa. Wyśmienita na Grilla.
Tęskniąc za wiosną i ciepłymi wieczorami na tarasie postanowiłem zrobić pierwsze w tym roku, marcowe grillowanie. Pomyślałem sobie , że smak pieczonego boczku i cebuli można połączyć w kiełbasie. Tak też zrobiłem Kiełbasa wyszła smakowita. Pierwsze grillowanie udane. Niestety – mędrcy od pogody powiadają, że zima wraca. Mam nadzieję, że na krótko. Składniki: Wykonanie: Cebulę […]
Kiełbasa Drobiowa z Czosnkiem Niedźwiedzim.
Kiełbasa drobiowa. Wykonana z ud i piersi indyka. Bez soli peklującej. Wędzona bukowym dymem i parzona. Jest dwubarwna i pomimo braku różowego koloru (bo brak azotynów) wygląda atrakcyjnie. Kompozycja przypraw z przewagą czosnku niedźwiedziego nadaje tej kiełbasie świetny smak i aromat. To chuda kiełbasa z niewielkim udziałem tłuszczu, którego praktycznie w niej nie widać. Strukturę […]
Kiełbasa Grzybowa, genialna w smaku.
Dodatek aromatycznych grzybów pozytywnie wpływa na smakowitość potraw, a ich zapach pobudza chęć sięgnięcia po pyszny kąsek. Grzyby są nieodłącznym składnikiem wielu klasycznych i tradycyjnych potraw, dań, wyrobów. Ich dodatek do kiełbasy to też strzał w dziesiątkę. Kiełbasa z grzybami – samo brzmienie tych słów powoduje u mnie uczucie głodu od chwili jej pierwszego wykonania. […]
Wielkanocna tradycja. Biała kiełbasa na gorąco i w słoikach.
Biała kiełbasa to wielkanocna tradycja. Zarówno podawana w żurku jak i na gorąco z wody. Nieodłącznie kojarzę ją z tymi świętami – tak samo jak jajka. Białą można też wykorzystywać na wiele innych sposobów. Świetna jest gdy wykonamy ją na grillu czy smażymy na patelni. W innym wpisie pokazałem, że można ją też suszyć. Tu […]
Ekstra Wędzony BOCZEK 🥓 i jaja na boczku.
Wędzony boczek może mieć postać mięsiwa obrobionego gorącym lub zimnym dymem. Ta druga postać ma ogromne zastosowanie w kuchni. Same płaty takiego podsmażonego boczku mają legendarny smak. W mojej opinii to jedna z najbardziej smakowitych rzeczy na świecie. Oprócz bezpośredniej konsumpcji wykorzystuje się go do wielu potraw i dań, gdzie ten rodzaj boczku jest podsmażany […]
Najnowsze komentarze