Pieczone mięso lubi dodatki delikatnej słodko-kwaśności. Pasuje wiśnia, czarna porzeczka czy żurawina, bo podkreślają smak, urozmaicają aromat i zaskakują.
Tym razem w moim piekarniku znalazła sie karkówka, z której zrobiłem smakowitą i soczystą pieczeń. Pyszność. Spróbujcie sami ponieważ warto.
Składniki:
- Karkówka – 2 kawałki – razem 2,2 kg
- 35 g soli zwykłej
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego jałowca
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki mielonego angielskiego ziela
- kilka laurowych liści
- 1 cebula
- około 100 ml słodkiego wina z czarnej porzeczki.
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2023/12/skladniki-karkowki-z-porzeczka.jpg)
Składniki: (na 1 kg)
- Karkówka – 1 kg
- 16 g soli zwykłej
- 3,6 g pieprzu
- 1,4 g mielonego jałowca
- 0,5 g tymianku
- 0,7 g rozmarynu
- 0,8 g mielonego angielskiego ziela
- 2 laurowe listki
- 1 mała cebula
- około 50 ml słodkiego wina z czarnej porzeczki.
Wykonanie:
Na początek mięso należy oczyścić i opłukać. Przyprawy zmieszać i natrzeć nimi karkówkę. Pojemnik z mięsem schować należy do lodówki Na spód i na wierzch położyć laurowe liście.
Następnie, po upływie kilku dni przygotowałem garnek rzymski (ceramiczny), ale może być inne naczynie żaroodporne. Garnek rzymski należy wcześniej namoczyć, czyli zalać go wodą na 15-30 minut. Wchłonie wilgoć i odda ją podczas pieczenia. Poprawi to jakość pieczystego.
Kolejny etap – kroję cebulę i wykładam na dno naczynia, a na niej układam mięso. Podczas pobytu w przyprawach mięso mogło uwolnić trochę wilgoci. Można ją też wlać do naczynia żaroodpornego.
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2023/12/przyprawiona-karkowka-na-cebuli.jpg)
Czas na pieczenie. Piekarnik zimny, termmobieg i temperatura 180 st. , dlatego że garnek rzymski nie lubi szokowych zmian temperatury oraz uruchomiony teroobieg równomiernie i skutecznie rozprowadza ciepło, więc można sobie pozwolić na nieco niższą temperaturę.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
W karkówkę wbijam sondę termometru, ponieważ wewnętrzna temperatura mięsa jest kluczowa. Najpierw piekę pod przykryciem do osiągniecia w środku mięsa temperatury co najmniej 67 st. C. Następnie odkrywam garnek i podpiekam zewnętrzną powierzchnię pieczeni i co kilka minut smaruję ją słodkim winem z czarnej porzeczki. Podpiekam tak przez około 15 minut. Co parę minut ponawiam smarowanie winem. Na koniec temperatura w mięsie nie powinna przekraczać 85 st. C, a im niżej się zatrzymamy tym jest szansa na bardziej soczystą pieczeń.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Taka pieczeń świetnie się nadaje na biesiadny stół, gdy podawana jest na gorąco, ale sprawdzi się też na zimno jako pieczona wędlina krojona w plasterki. Cukry z wina lekko karmelizują na powierzchni co poprawia kolor i smak, ale to nie koniec atrakcji, bo dodatkowym atutem jest dleikatny posmak i aromat czarnej porzeczki.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Spróbujcie sami, bo warto.
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/rlQ9Lh1EEHM
Dzień dobry. Ile czasu może leżeć w lodówce przyprawiona karkówka?
Zwykle stosuję 3 do 5 dni, ale i 7 powinno wytrwać.