Karkówka Pieczona Porzeczką Kraszona.

Pieczone mięso lubi dodatki delikatnej słodko-kwaśności. Pasuje wiśnia, czarna porzeczka czy żurawina, bo podkreślają smak, urozmaicają aromat i zaskakują.

Tym razem w moim piekarniku znalazła sie karkówka, z której zrobiłem smakowitą i soczystą pieczeń. Pyszność. Spróbujcie sami ponieważ warto.

Składniki:

  • Karkówka – 2 kawałki – razem 2,2 kg
  • 35 g soli zwykłej
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego jałowca
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki mielonego angielskiego ziela
  • kilka laurowych liści
  • 1 cebula
  • około 100 ml słodkiego wina z czarnej porzeczki.

Składniki: (na 1 kg)

  • Karkówka – 1 kg
  • 16 g soli zwykłej
  • 3,6 g pieprzu
  • 1,4 g mielonego jałowca
  • 0,5 g tymianku
  • 0,7 g rozmarynu
  • 0,8 g mielonego angielskiego ziela
  • 2 laurowe listki
  • 1 mała cebula
  • około 50 ml słodkiego wina z czarnej porzeczki.

Wykonanie:

Na początek mięso należy oczyścić i opłukać. Przyprawy zmieszać i natrzeć nimi karkówkę. Pojemnik z mięsem schować należy do lodówki Na spód i na wierzch położyć laurowe liście.

Następnie, po upływie kilku dni przygotowałem garnek rzymski (ceramiczny), ale może być inne naczynie żaroodporne. Garnek rzymski należy wcześniej namoczyć, czyli zalać go wodą na 15-30 minut. Wchłonie wilgoć i odda ją podczas pieczenia. Poprawi to jakość pieczystego.

Kolejny etap – kroję cebulę i wykładam na dno naczynia, a na niej układam mięso. Podczas pobytu w przyprawach mięso mogło uwolnić trochę wilgoci. Można ją też wlać do naczynia żaroodpornego.

Czas na pieczenie. Piekarnik zimny, termmobieg i temperatura 180 st. , dlatego że garnek rzymski nie lubi szokowych zmian temperatury oraz uruchomiony teroobieg równomiernie i skutecznie rozprowadza ciepło, więc można sobie pozwolić na nieco niższą temperaturę.

W karkówkę wbijam sondę termometru, ponieważ wewnętrzna temperatura mięsa jest kluczowa. Najpierw piekę pod przykryciem do osiągniecia w środku mięsa temperatury co najmniej 67 st. C. Następnie odkrywam garnek i podpiekam zewnętrzną powierzchnię pieczeni i co kilka minut smaruję ją słodkim winem z czarnej porzeczki. Podpiekam tak przez około 15 minut. Co parę minut ponawiam smarowanie winem. Na koniec temperatura w mięsie nie powinna przekraczać 85 st. C, a im niżej się zatrzymamy tym jest szansa na bardziej soczystą pieczeń.

Taka pieczeń świetnie się nadaje na biesiadny stół, gdy podawana jest na gorąco, ale sprawdzi się też na zimno jako pieczona wędlina krojona w plasterki. Cukry z wina lekko karmelizują na powierzchni co poprawia kolor i smak, ale to nie koniec atrakcji, bo dodatkowym atutem jest dleikatny posmak i aromat czarnej porzeczki.

Spróbujcie sami, bo warto.

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/rlQ9Lh1EEHM

Subskrybuj kanał

    • Kamil, 17 stycznia, 2024, 5:41 pm

    Odpowiedz

    Dzień dobry. Ile czasu może leżeć w lodówce przyprawiona karkówka?

      • Artur, 19 stycznia, 2024, 10:09 am
      • Autor

      Odpowiedz

      Zwykle stosuję 3 do 5 dni, ale i 7 powinno wytrwać.

Leave a Reply