Kiełbaski Wątrobiane

Kiełbaski wątrobiane to przepis wygrzebany ze starszej literatury kulinarnej. W wersji smażonej bardzo mi przypadły do gustu. Zdarzyło mi się, że podczas intensywnego smażenia jedna z kiełbasek  pękła, a zawartość miała dzięki temu okazję jeszcze porządniej się na masełku podsmażyć. Rezultat był przepyszny. Porządne podsmażenie jest więc bardzo istotne. Jeżeli lubicie takie smaki – to nie zastanawiajcie się. Czas się udać na zakupy.

Składniki:
Wątroba cielęca lub wieprzowa – 1 kg
Słonina 0,2 kg słoniny
Bułka tarta 0,2-0,4 litra bułki tartej lub 2-3 czerstwe bułki namoczone w wywarze
2 szklanki wody

 

 

Przyprawy do obgotowania:
2-4 liście laurowe
2-3 cm korzenia imbiru
4-6 goździków

 

Przyprawy pozostałe:
Sól – do smaku
Pieprz – około 1 łyżeczka
Ziele angielskie 1/3 łyżeczki
Gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki

Wykonanie:
Wątrobę i słoninę pokroić w kostkę 3-5 cm i obgotować 10-15 minut na wolnym ogniu wraz z liściem laurowym, imbirem i goździkami.

Następnie wyjąć, przestudzić, zmielić na oczku 8 lub drobno posiekać nożem.

Dodać pozostałe przyprawy, bułkę i wyrabiać podlewając wywarem z obgotowania. Finalnie powinniśmy uzyskać mocno kleistą konsystencję.

 

 

Nadziewać jelita wieprzowe 28-30 mm i dzielić na krótkie odcinki 15-20 cm.

 

 

Po nadziewaniu nakłuwamy kilka razy każdy odcinek szczególnie w miejscach widocznych przestrzeni powietrza.

 

 

Przechowywać w lodówce.
Jeżeli potrzeba przechować dłużej niż 1-2 dni – sparzyć. Dobrze jest po wystudzeniu zapakować próżniowo.
Podawać smażone na maśle lub grillowane.

 

 

 

Produkt generalnie krótkotrwały.
Smacznego

    • Agnieszka Macios, 21 września, 2018, 2:17 pm

    Odpowiedz

    Bardzo mi sie podoba ten przepis można prosić o więcej takich przepisów że starych zeszytow

      • Artur, 21 września, 2018, 2:41 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Mam kilka w planach na na jesień 🙂

Leave a Reply