Kiełbasa Domowa Zwyczajna

Kiełbasa domowa zwyczajna to uniwersalny produkt wędliniarski, znakomity na zimno jak i smażony lub z wody. Dobra kiełbasa na ognisko czy grilla. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna.

Składniki
Łopatka 2,5 kg
Podgardle 0,7 kg (lub słonina 0,5 kg

 

Przyprawy
Sól zwykła i sól peklująca 50/50 16-18 g na kilogram masy mięsnej –                     ja użyłem 57 g
Pieprz czarny mielony 1-2 łyżeczek
Czosnek – 3 ząbki (1 ząbek na kg)

Wykonanie
Mięso dzielimy na 3 kategorie
Tłuszcz i okrawki mielimy na oczka 4
Lepsze kawałki mielimy na oczkach 8
Najlepsze mięso kroimy nożem w kostkę lub rozdrabniamy na szarpaku.
Część tłuszczu można pokroić w odcinki podobne rozmiarami do zapałek.
Czosnek możemy wycisnąć lub zmielić w maszynce razem z tłuszczem.
Składowe po zmieleniu mieszamy razem i dodajemy przyprawy.
Po wymieszaniu ubijamy w pojemniku i odstawiamy na 1-2 doby do lodówki.
Po tym czasie dodajemy 200 ml wody przegotowanej i ostudzonej. Wyrabiamy masę do uzyskanie spójnej kleistej bryły. Napełniamy jelita wieprzowe        28-30 mm.

Kolejne etapy to :
Suszenie – 2-4 h
Wędzenie 2.5-3 h – temperatura 70 st C
Parzenie 20 min – temperatura 80 st C
Stygnięcie w temperaturze pokojowej 8-12 h
Składowanie w lodówce.
Wędlina nie należy do długotrwałych, ale można przedłużyć czas składowania pakując próżniowo lub zamrażając.
Smacznego.

Leave a Reply