Kiełbasa Dębowa

Kiełbasa dębowa – bardzo smaczna, średnio trwała. Wykonanie dość proste. Przepis, wygrzebany z moich zapisków z przed kilku lat. Zapraszam do samodzielnego wykonania.

Składniki – na 5 kg:
Mięso wieprzowe – szynka 1,5 kg, łopatka 1,5 kg, boczek 1 kg, golonka 1 kg.

 

Przyprawy:
sól peklująca (lub mieszanina 50/50 z silą zwykłą) 17g/g mięsa (razem 85 g)
Pieprz czarny mielony  – 2 łyżeczki
Kolendra mielona  – 1 łyżeczka
Cząber – 1 łyżeczka
Czosnek – 2 ząbki

Wykonanie:
Golonkę oddzielamy od kości i mielimy na oczkach 2-3 mm (razem ze skórą). Boczek mielimy na oczkach 4-5 mm. Z łopatki i szynki wykrajmy ładniejsze kawałki   i kroimy je na kostkę 2-3 cm, a pozostałość mielimy na oczkach             8 mm.
Całość mieszamy i dodajemy przyprawy, następnie umieszczamy w lodówce na 12-24 h.
Kości z golonki wygotowujemy w niewielkiej ilości wody (max 0,5 l) a uzyskany wywar umieszczamy w lodówce. Wywar i mięso łączymy następnego dnia i porządnie wyrabiamy do uzyskania spójnej, klejącej konsystencji,  ładujemy w nadziewarkę i napełniamy osłonki białkowe 40-45 mm  (lub jelita wieprzowe).


Osadzamy i suszymy przez klika godzin. Wieszamy w rozgrzanej wędzarni i wędzimy dębem 4-5 godzin w temperaturze 60-70 st C. Następnie parzymy przez 30-40 minut. Temperatura wody 80 st C.
Po parzeniu podsuszamy 1-2 doby w temperaturze pokojowej.

Potem składamy w chłodnej spiżarni lub w lodówce.

 

blank
Smacznego.

 

Leave a Reply