Kiełbasa dojrzewająca Krymska. Przepis – jak zwykle odszukany w starszych publikacjach. Wymagający cierpliwości i za tą cierpliwość nagradzający znakomitym wyrobem gotowym.
Skład:
Mięso wieprzowe tłuszczem poprzerastane 3 kg
(ja użyłem około 2,5 kg łopatki i około 0,5 kg podgardla)
Przyprawy:
Etap I – peklosól 20 g / kg mięsa i pół łyżeczki cukru
Etap II – 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego, 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i 0,5 łyżeczki kardamonu. (jak ktoś lubi intensywnie przyprawioną – można ilość tych przypraw podwoić)
1/2 szklanki winiaku lub wyrazistego wina deserowego (użyłem wina typu madera)
Wykonanie:
Całość kroimy w kostkę lub mielimy na szarpaku i dodajemy przyprawy z etapu I. Wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na 3-4 dni.
Po tym czasie dodajemy wino i przyprawy etapu drugiego , mieszamy kilka minut i mielimy na oczkach 8.
Porządnie wyrabiamy przez 20 minut i napełniamy nadziewarkę.
Nadziewany ścisło osłonki 65 mm. Po nadzianiu odwieszamy w chłodne miejsce na 5 dni.
Kolejnym etapem jest wędzenie zimnym dymem 5-7 dni. Po wędzeniu ponownie wieszamy w chłodnej , przewiewnej spiżarni na okres 20-25 dni.
Kiełbasa trwała.
Smacznego.
Wersja filmowa – poniżej.
Leave a Reply