Kiełbasa Myśliwska, Sucha

Tytuł  Kiełbasa Myśliwska sugeruje powiązanie z obecną na rynku kiełbasą o tej nazwie, ale na samym początku wyjaśniam, że nie o to chodzi. Ta nazwa wydała mi się odpowiednia dla kiełbasy zawierającej mięso dzika i jelenia. Efekt końcowy – w mojej opinii – smakowity.

Skład:
Oczywiście ilości mięs nie muszą być dokładnie takie – ale ilościowo bliskie.
Karkówka z jelenia 2,3 kg
Mięso z dzika (okrawki, ale dobrej jakości) 2 kg
Łopatka wieprzowa 2,5 kg
Podgardle wieprzowe 1,2 kg

 

Przyprawy:
16-17 g soli peklującej na 1 kg mięsa (może być 50/50 z solą zwykłą warzoną)
Przyprawa myśliwska (Dary Natury) 1 łyżeczka na 1 kg mięsa

Przyprawy alternatywne: (na 8 kg mięsa)
sól peklująca 16-17 g na każdy kg mięsa
2 łyżeczki czarnego pieprzu
Po 1 łyżeczce mielonego ziela angielskiego, tymianku, cząbru,
Po 0,5 łyżeczki rozmarynu i szałwii
8 ziaren jałowca (zmielić)
4 duże liście laurowe (zmielić)

Wykonanie:
Elementy tłuste mielimy na oczkach max 4.5
Pozostałe elementy można kroić nożem w drobne kawałki lub zmielić na szarpaku (minimalnie oczko 13)
Po zmieleniu dodać przyprawy, porządnie wyrobić, przełożyć do pojemnika, ubić bardzo mocno i odstawić do lodówki na 24-36 h.
Po tym czasie ponownie wyrabiać i nadziewać ścisło jelita wieprzowe.
Osadzanie i schnięcie 8-12 h
Wędzenie w temperaturze 30-35 st – około 36 h i tu uwaga – im wyższa będzie temperatura tym czas będzie krótszy i zalecane jest utrzymywanie się raczej bliżej 30 st. i oczywiście obserwacja efektów. Ostatnie 3-4 h podnosimy temperaturę do 45 st.
Po wędzeniu przez 2 doby suszymy w temperaturze pokojowej , blisko źródła ciepła, a następnie przenosimy do chłodnej spiżarni na 2-4 tygodnie.
Smacznego

 

Leave a Reply