Karkówka w sosie piwnym to kolejny pomysł na zastosowania piwa w kuchni. Tu piwo było inspiracją do potrawy. W mojej opinii smacznie wyszło – wykonajcie i oceńcie sami.
Składniki:
1 kg karkówki pociętej w 2-3 cm plastry
2 piwa (lekko owocowe i kwaskowe – może też być cydr)
2 garście suszonej żurawiny
1 łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego.
kilka łyżek oleju (do smażenia)
Wykonanie:
Plastry karkówki nakłuwać siekaczem w celu porozcinania włókien.
W osobnym pojemniku garść żurawiny zalać piwem. Resztę piwa wlać do większego pojemnika dodając sól i pieprz następnie marynować w nim mięso przez klika godzin (w pojemniku podciśnieniowym 20 minut – potrząsając kilka razy)
Po marynowaniu plastry mięsa obsmażyć po obu stronach i złożyć do brytfanny, zalać piwem oraz tłuszczem z patelni i dusić. Po 10 minutach dosypać garść żurawiny i pozostawić pokrywę lekko uchyloną aby umożliwić wydostanie się pary.
W międzyczasie można przygotować drugą część potrawy (ziemniaki pieczone, frytki).
Po minimum 30 minutach od zalania żurawiny piwem należy ją zmiksować blenderem.
Utrzymujemy grzanie brytfanny do czasu aż płyn odparuje, a karkówka zacznie się ponownie podsmażać.
Pobieramy kilka łyżek sosu z brytfanny i dodajemy do zmiksowanej z piwem żurawiny i jeszcze raz przez chwilę miksujemy. Powstały sos dajemy pod mięso lub polewamy na.
Smacznego
Leave a Reply