Kiełbasa Drobiowa Garam Masala – na gorąco.

Lubię te orientalne smaki. Gdy odwiedzam przybytki oferujące taką kuchnię to często biorę pod rozwagę potrawy d dodatkiem mieszanki Garam Masala. Choć taka przyprawa może mieć różny skład – smak ogólny zawsze ma ten sam kierunek. Jest ona często dodawana do drobiu.

Takiego smaku chciałem doświadczyć jedząc gorącą kiełbasę drobiową. Cóż stoi na przeszkodzie – domowy wędliniarz jak ma ochotę na coś – to robi, bo może 😁 😁 😁

Składniki:

  • 2 kg piersi z kurczaka i udek bez kości (po połowie)
  • sól – 30 g (20g soli zwykłej i 10 g soli peklującej)
  • 4 pełne łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka curry

Wykonanie:

Udka kurczaka zmieliłem na siatce 8 mm, a piersi na szarpaku (można pokroić nożem w kostkę 1 cm) Dodałem przyprawy i wymieszałem.

Napełniłem jelita wieprzowe 26-28 mm ale można także standardowe 28-30 mm.

blank

Następny etap to wędzenie. Przed wędzeniem należy kiełbasę porządnie wysuszyć. Może sie to odbyć przez 2-3 godziny w temperaturze pokojowej lub dłuższy okres czasu w chłodniejszych warunkach. Wędzenie w tym przypadku tylko dla aromatu wiec około 1 godziny w 60 st. C. Następnie już bez dymu podpiekanie najpierw w 90 st. C przez 30 minut, a następnie przez 2 120 st. C do uzyskanie oczekiwanej temperatury. W tym przypadku zaplanowałem wewnątrz kiełbasy osiągnięcie 75. st. C. W tym celu w jedno pęto wbiłem sondę termometru.

blank

Dodatkowe wyjaśnienia. Tę kiełbasę można wykonać w piekarniku, ale także nie należy przekraczać 120 st. C, albo nie używać soli peklującej. Wtedy temperatura może być wyższa. Można ją wtedy wykonać także na grillu. Aromat dymu jest dla tej kiełbasy istotny, ale jeżeli nie dysponujecie wędzarnią to pożądany efekt można uzyskać alternatywnie – używając „dymu w płynie

Kiełbasa pyszna na gorąco, ale jak się okazało po pozostawieniu jednego kawałka do ostygnięcia – znakomita także na zimno.

blank

Zachęcam do wykonania tej intensywnej w smaku i aromacie kiełbasy z nutami dalekowschodniego orientu.

blank

Wersja filmowa przepisu jest na YT.

Zapraszam do wspierania i subskrypcji kanału 💥 przyśpieszy to jego rozwój i powstaną nowe, ciekawsze treści 😁.

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply