Piersi Drobiowe z Warzywami w Galarecie

Piersi Drobiowe z Warzywami w Galarecie to jeszcze jeden odcinek na temat możliwości wykonania domowej wędliny w oparciu o sprzęt powszechny w każdym domu. Jak zwykle bez zbędnych komplikacji.

Składniki:
2 litry wody,
4 pojedyncze płaty piersi z kurczaka
Mały seler i nać selera,
Jedna średnia pietruszka (lub klika drobnych) oraz nać pietruszki,
1 mały por (cały)
3-4 marchewki.
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.
Żelatyna w ilości na 4 l wody
Pieczarki marynowane
Małe ogóreczki z chili
Małe kolby kukurydzy w occie.
Osłonka poliamidowa.

 

Wykonanie:
Wodę zagotować i wrzucić umyte mięso, nać i obrane warzywa. Gotować na wolnym ogniu około 20-30 minut. Jak piersi się ugotują wyjmujemy wszystko z gara i przecedzamy przez gęste sito. Warzywa i nacina nie będą już potrzebne i można je użyć do jakiejś sałatki – ale należy zaznaczyć, że robiąc wersję alternatywną – marchewka i seler mogą spokojnie w skład wyrobu wchodzić.
W wywarze rozpuszczamy żelatynę w ilości 2 x większej niż w przepisie na opakowaniu – chodzi o wzmocnioną sztywność.
Ugotowane piersi rozrywamy na kawałki. Dokładamy odsączone pieczarki, ogóreczki i małe kolby kukurydzy w ilości około 1/3 objętości mięsa.

Jak wywar z żelatyną ostygnie – napełniamy osłonki zwracając uwagę na szczelne wiązanie. Jak żelatyna zacznie wiązać – można nadziane batony powiesić. Na kilka godzin włożyć do lodówki i można jeść.

Smacznego.

 

Leave a Reply