Karkówka i Kurczak w Piwnej Marynacie

Karkóweczka i Kurczaczek w Piwnej Marynacie to przykład działań w sytuacji, gdy znajomi nawiedzają nas z zaskoczenia. Potrawa typowo grillowa, ale można ją też przyrządzić w zimne pory roku.

Składniki:
Mięso z karkówki i piersi kurczaka około 0,5 kg
1/2 litra piwa
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego.

 

 

Wykonanie:
Płaty mięsa porozcinać siekaczem lub rozbić tłuczkiem.
Zmieszać piwo i przyprawy.
Mięso i marynatę umieścić na:
1 cykl w marynatorze
lub na 30 minut w pojemniku próżniowym
lub na kilka godzin w zwykłym pojemniku.
Po tym czasie piec za pomocą piekarnika lub kombiwara                                    20-25 minut – 180 st C.
Można też smażyć na patelni grillowej lub wykonać na grillu.
Smacznego.

Leave a Reply