Kiełbasa Macedońska – Egejska

Kolejna wersja kiełbasy Macedońskiej. Nazwa tej wersji to Kiełbasa Macedońska-Egejska. Najczęściej spotykana w Greckiej części tej krainy. Kiełbasa zwykle podawana na gorąco w wersji pieczonej lub smażonej.

Ciekawostką jest to dodatek mięty zielonej, który w mojej ocenie świetnie podkręca smak i aromat kiełbasy. Wykonałem wersję pieczoną i znikła błyskawicznie, więc pewnie nie raz do tego przepisu wrócę.

Składniki mięsne:

  • Szynka lub łopatka wieprzowa 1,5 kg
  • Boczek (raczej tłusty) 0,5 kg

Przyprawy:

  • Por 200 g
  • sól zwykła 36-40 g
  • papryka słodka w proszku 10 g
  • pieprz czarny mielony 8 g
  • cząber 6-8 g
  • mięta zielona (menta spicata) 4 g

Wykonanie:

Mięso i pora drobniutko posiekać lub zmielić maszynką z sitkiem o oczku 8mm. Dodać sól i przyprawy, porządnie wyrobić. Dobrze ubić w pojemniku i złożyć do lodówki na 24 godziny.

Po dobie ponownie wyrobić dodając 200 ml chłodnej wody. Wyrabiać do czasu aż uzyska się spójną kleistą masę. Nadziewać jelita wieprzowe i skręcać je w odcinki 15-20 cm.

Przygotować naczynie żaroodporne. Na dno wyłożyć cienkie paski słoniny, a na nich położyć pętka kiełbasy. Rozgrzać piekarnik do 200 st C i wstawić naczynie z kiełbasą.

Po około 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 170 st C. Piec łącznie przez 30 minut. Po tym czasie można odkryć na 10 minut by podpiec kiełbaski z zewnątrz.

Smacznego.

Link do wersji wideo https://youtu.be/8tyc5Nb29fM

Leave a Reply