Archiwum: wrzesień 2022

Domowe kiełbaski drobiowe do konsumpcji na gorąco i zimo. Wędzone i podpiekane. Wykonane z kurczęcych udek. Bez dodatku soli peklującej. Szybkie i proste do wykonania. Można je także grillować lub smażyć. Jak kto lubi. Są bardzo aromatyczne. Zwłaszcza w wersji na gorąco. Smakowite. Trudno się im oprzeć. Doświadczyłem wręcz napadu rabunkowego, który wystąpił w drodze […]

Czytaj dalej

Żeberka wędzone i pieczone w otoczeniu pora, cebuli i dodatkiem czosnku. Zdecydowanie lepiej byłoby to wykonać z prawdziwych żeberek, a nie z takich miernot, jakie miałem ja. Nabrałem jednak wielkiej ochoty na pieczone i pachnące dymem żeberka wiec wykonałem je i z takich okrawków. Uwielbiam obgryzać mięso z kości schabowej czy żeberek. Więcej obgryzania to […]

Czytaj dalej

Przysmak z Golonki czyli coś, co wygląda jak salceson. Gdzieś to zauważyłem. Trochę zapamiętałem, a trochę sobie wymyśliłem. Ciekawa jest forma wyrobu, bo golonkowa skóra jest jednocześnie składnikiem i opakowaniem. Dodane przyprawy stanowią o wyrazistym smaku, a jest jeszcze duża możliwość ich wzbogacania, wzmacniania czy nadawania innego charakteru. Domowy wytwórca tego przysmaku decyduje, jaki będzie […]

Czytaj dalej

Jesienne Wino domowe z ciemnych lub jasnych winogron. Rozejrzyjcie się. Natura jest szczodra. W wielu miejscach bardziej lub mniej żyzna ziemia rodzi owoce, których tak naprawdę nikt specjalnie nie dogląda, a często ich smak jest zacny. To co natura dała nam praktycznie za darmo traktujmy z szacunkiem jako cenny dar i zróbmy z tego użytek. […]

Czytaj dalej

Polędwiczka 6 tygodni suszona w lodówce. Wykonałem ją w okresie największych upałów. Klasyczne suszenie czy dojrzewanie było niemożliwe. Za gorąco i za dużo owadów. Postanowiłem więc wypróbować sposób, o którym wiedziałem, że jest możliwy, ale sam wcześniej nie próbowałem. Trzeba eksperymentować i zdobywać doświadczenie – to jedna z moich dewiz życiowych. Tym razem próba się […]

Czytaj dalej