Szaszłyki – Wężyki. Grillowany boczek. Te słowa zawsze zapowiadają pyszną biesiadę. Jak trochę pokombinować ze smakami to będzie nie tylko pysznie, ale i ciekawie. Najważniejsza jest prostota. Te wszystkie elementy się kumulują w przypadku szaszłyków wykonanych z płatów boczku. Wykonuję w trzech wersjach i chociaż każda z nich jest pyszna staram się je uszeregować – oczywiście według subiektywnych moich preferencji.
Zachęcam do spróbowania i własnej oceny. Baza przypraw jest taka sama, a decydujące znaczenie ma dodatek specjalny. Stosuję 2 różne i oba sprawdzają się znakomicie. Grill szaszłyki i boczek to zapowiedź miłego i smacznego letniego popołudnia. Jeszcze tylko jakiś doby napój chłodzący 🙂
Składniki:
- Cienki (2-4 cm) płat chudego boczku – ilość według potrzeb
- sól zwykła 15 g/kg
- pieprz 1 łyżeczka na kg (można inaczej)
- nalewka wiśniowa słodka i mocna – około 50 ml/kg
- miód 2 łyżki płynnego na kg
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2021/07/boczek.jpg)
Wykonanie:
Zacząć trzeba 1 dzień przed grillowaniem. Boczek pokroić w paski o grubości 0,5-1 cm. Przyprawić solą i pieprzem i złożyć w lodówce. Na parę godzin przed grillowaniem podzielić pokrojony boczek na 3 części. Jedną pozostawić przyprawioną tylko solą i pieprzem, do drugiej dodać miód i paprykę. Ten boczek z dodatkami ponownie wymieszać, żeby dodatki równomiernie rozprowadzić.
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2021/07/boczek-krojony.jpg)
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2021/07/boczek-i-slodkie.jpg)
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Do grillowania nabijać płaty boczki na patyczki szaszłykowe formując z nich pofałdowaną wstążkę (wężyka). Użyć należy płaskich patyczków lub podwójne zwykłe patyczki. Dzięki temu da się obracać wężyki na grillu. Na pojedynczym cienkim patyczku mogło by to być trudne.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Ja użyłem całkiem pokaźnych szpad, i urządzenia obracającego, ale da się bez problemu użyć zwykłych szpikulców do szaszłyków i obracać ręcznie. Czasu się da się dokładnie określić – zależy od wielości szaszłyka i potęgi żaru. Obracać trzeba często żeby się nie przypaliły i równomiernie opiekły.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Wężyki z dodatkiem słodkości stają się finalnie ciemniej wybarwione. Wszystkie pachną super, ale w mojej ocenie najbardziej atrakcyjny aromat mają szaszłyki z dodatkiem miodu.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Co do smaku – klasyka czyli doprawione solą i pieprzem są pyszne i można się nimi zachwycać ze względu na smak i aromat, ale nie ma co ukrywać, że w porównaniu z pozostałymi dwoma są smaczne, ale zwykłe. Dodatek miodu nadaje fajnego słodkawego smaku, ale to słodycz miodowo karmelowa i niewielka. Rewelacyjnie smakuje.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Dodatek wiśniówki – słodkiej i mocnej, ale nie tak słodkiej jak miód – spowodował silne wzmocnienie smaku. Słodkości jest bardzo niewiele. Wiśnia też trudno wyczuwalna, raczej jakieś dębowe posmaki. Najbardziej to przypomina jakąś brandy z wiśniową tonacją. W aromacie nieco mniej atrakcyjne są te wężyki niż miodowe, ale smak mają zdecydowanie najmocniejszy i najlepszy. Oczywiście to subiektywna ocena.
Spróbujcie sami – smacznego.
Wersja filmowa jest dostępna na YT https://youtu.be/QZTdMiWcijU
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link.
Więcej informacji o obracarce do szaszłyków
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply