Słonina Paprykowa, Wędzona

Słonina dojrzewająca, paprykowa i jeszcze podwędzana – rozpływa się w ustach. Nie sposób sobie wyobrazić tego smaku – to trzeba spróbować. Dziesiątki razy widziałem degustujących, którzy z dużą rezerwą wkładali próbkę do ust , a następnie na twarzach pojawiał się wyraz pozytywnego zaskoczenia.

Składniki:                                                                                                                                                Słonina gruba ze skórą 1,5 kg,                                                                                                     sól kamienna 100g na każdy kg słoniny

 

Wykonanie:

Kroimy słoninę w paski o grubości około 5 cm.  Obtaczamy uzyskane kawałki w prażonej soli. Układamy w pojemniku – pierwsza warstwa skórą do dołu, a następne warstwy zgodnie z zasadą skóra do skóry.  Pozostałą sól zabezpieczamy w pojemniku. Będzie jeszcze potrzebna.

Po trzech dobach z reszty soli wykonujemy solankę w litrze przegotowanej wody i zalewamy nią słoninę. Odstawiamy na 2 -3 tygodnie.

Obsuszamy i nacieramy mieszaniną przypraw – po 1 łyżce stołowej soli kamiennej, słodkiej i ostrej papryki.

Wędzimy zimnym dymem przez okres około 10-12 godzin.

Po kilku dniach można degustować. Tak wykonana słonina jest produktem trwałym.

 

 

 

    • Artur, 1 listopada, 2024, 10:54 am
    • Autor

    Odpowiedz

    Wiking ? a co to? – pytałem o firmę, bo Browin, ma takie właśnie ograniczenie na sterownikach, ale można osiągnąć niższe temperatury, gdy uruchomimy tylko sam generator dymu. Generator ma osobne zasilanie i nie wymaga uruchamiania wędzarni.

    • AZ, 1 listopada, 2024, 9:22 am

    Odpowiedz

    Elektryczna Wiking od Browin

    • AZ, 30 października, 2024, 11:45 am

    Odpowiedz

    Dzień dobry,
    Panie Arturze, posiadam wedzarnie elektryczną i najniższą temperaturę mogę ustawić na 38 stopni. Czy nie będzie ona za wysoka dla słoniny?
    Pozdrawiam Adam

    1. blank
      • Artur, 30 października, 2024, 12:01 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      38 st. C ?? Jaka to wędzarnia – Browin ??

Leave a Reply