Prawdziwe Serdelki

Serdelki w powszechnym mniemaniu są wędliną 2 kategorii, ale według starych przepisów , to jak najbardziej szlachetna wędlina.
Prezentowana wersja serdelasów , jest pod każdym względem prosta, a przy tym niesamowicie smakowita.

Składniki:
1,8 kg łopatki
200 g słoniny

Przyprawy:
40 g soli peklującej
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego.
100 ml wody
Wykonanie:
Całość pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać z przyprawami i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie całość mielimy 2 x na oczkach 4,5 mm.
Po mieleniu dodajemy wodę i porządnie wyrabiamy.
Osadzanie i suszenie 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, lub w rozgrzanej wędzarni 10-15 minut
Wkładamy do rozgrzanej wędzarni .
Wędzimy godzinę w temperaturze 70 st C (lekkie podwędzenie ) lub 2-3 godziny (pełne wędzenie)
Parzymy w temperaturze 80 s C przez 10 minut.

Smacznego.

    • Maciej Mazurek, 31 sierpnia, 2019, 10:29 am

    Odpowiedz

    Witaj.
    Tu na blogu piszesz że kiełbasę trzeba osadzic i suszyć 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, a później wędzenie godzinę,a na YouTube kiełbasę wieszasz do rozgrzanej wędzarni, suszysz 10 min i wedzisz 2-3 godz.
    Jak powinno być ?

      • Artur, 6 września, 2019, 11:45 am
      • Autor

      Odpowiedz

      Tak to jest. Nieraz zapominam, że jak ja wiem co mam na myśli to inni nie wiedzą dopóki nie wypowiem się jasno – stąd ta nieścisłość. W opisie pod filmem było zapisane to samo co na blogu. Nie było tylko informacji, że ta jedna godzina to symboliczne podwędzenie, dla aromatu dymu, a dłuższy okres to pełne wędzenie. Suszyć można i tak i tak. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Wpisy już poprawiłem.

Leave a Reply