Pieczeń, to kolejny rodzaj wędliny, który uzupełnia paletę różnorodności wędlin własnego wyrobu i zapobiega znudzeniu powtarzaniem tych samych produktów.
W tym wykonaniu dodatkowo jest to wędlina bez azotynów, ponieważ stosujemy sól zwykłą. Pieczeń ta jest wyrazista i intensywna w smaku. Robię ją kilka razy w roku.
Skład:
2 -2,5 kg karkówki
Marynata
2 główki czosnku
100 ml oleju
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu białego
1 łyżeczka przyprawy do grilla
Karkówkę nakłuwamy wielokrotnie i nacinamy na głębokość 2-3 cm wzdłuż i w poprzek. Nacieramy dokładnie marynatą szczególnie dokładnie w miejscach nacięcia. Odstawiamy na 1-2 doby do lodówki.
Do namoczonego garnka rzymskiego wkładamy karkówkę i umieszczamy w piekarniku. Wstawiamy do zimnego piekarnika.
Temperatura pieczenia 190-200 st C – czas pieczenia około 2 godziny. Jak mięso będzie upieczone – odkrywamy garnek na 10-15 minut by podpiec powierzchnię górną karkówki.
Gotowe. Można podawać na gorąco lub na zimno..
Pyszne!!!