Mięso w mięsie na obiad. To jest bardzo pyszne.

Kiedyś był temat cukru w cukrze, a ja tym razem wrzuciłem na patelnię mięso w mięsie. Smażony boczek i schab to klasyka, ale jeżeli wewnątrz chudego i suchego schabu będzie się znajdował chudy boczek, ale jednak z typową dla niego ilością tłuszczu to całości nadmierne wysuszenie nie grozi.

Dodatek mieszaniny musztardy, miodu i papryki łączy się z płynną zawartości na patelni i tworzy pyszny sos, a jednoczenie nadaje smakowitości wykonywanej potrawie. Pyszne jadło dla wielbicieli mięsa i diet keto.

Składniki:

  • chudy boczek – około 0,5 kg
  • schab najlepiej dość płaski – około 0,8 kg
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Etap pierwszy – wymieszać ze sobą miód, musztardę i paprykę. Odstawić

Etap drugi – pokroić boczek na grube pasy, a schab na grube plastry. Schab rozbić mocno po czym przyprawić solą i pieprzem.

Etap trzeci – boczek obsmażyć z każdej strony , a następnie dalej smażyć na lekkim ogniu aż zmięknie. W początkowym okresie smażenie na otwartej patelni, a w końcówce – pod przykryciem.

Etap czwarty – Smażone pasy boczki zawinąć w rozbite płaty schabu, spiąć wykałaczką i smażyć na tej samej patelni, gdzie smażony był boczek.

W początkowym okresie należy smażyć pod przykryciem, żeby mięso trochę soku oddało. Później można podsmażać na otwartej patelni by nie dopuścić do zgromadzenia się nadmiernej ilości soków. Gdy już zawijasy są lekko obsmażone z każdej strony to należy wyłożyć na patelnię mieszaniną miodu, musztardy i papryki. Razem z tłuszczem i sokami z mięsa stworzą pyszny sos, w którym mięso należy dusić. Jak byłby za gęsty to podlać trochę piwa.

Alternatywną metodą postępowania jest wysmarowanie tą mieszaniną wewnętrznych płaszczyzn schabu, które podczas owijania będą przylegały do smażonego boczku.

Jak schab zmięknie – danie jest gotowe. Smaki i aromaty smażonego mięsa, musztardy i miodu tworzą smakowitą kompozycję. spróbujcie sami. Smacznego.

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/8TtWbjQWzwE

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

  1. Odpowiedz

    Cieszę się, że autor podzielił się tym smakowitym pomysłem na obiad. Kombinacja różnych rodzajów mięsa to z pewnością coś, co zaspokoi apetyt wszystkich mięsożerców. Dodatkowo, różnorodność smaków i tekstur sprawia, że danie staje się prawdziwym doznaniem kulinarnym.

Leave a Reply