Kurczak Wędzony w całości. 🍗🍗🍗

Kurczak wędzony w całości. Podstawowe przyprawy. Bez kombinowania. Natarty przyprawami i wędzony. Obrabiany termicznie za pomocą pary. To klasyka. Produkt, od lat popularny i jeszcze przez długie lata będzie w czołówce najchętniej wędzonych mięs.

Jednego przeznaczyłem do spożycia na gorąco – był bardzo soczysty. Drugi powisiał 2 doby w chłodnej spiżarni i lekko się podsuszył. W obu postaciach pyszny. Ważne jest by wybrać do wędzenia kurczaki pochodzące z lepszych hodowli i unikać tego najtańszego surowca.

Składniki:

  • 2 kurczaki – najlepiej pochodzą z dobrej hodowli
  • sól zwykła – około 15-17 g/na kg kurczaka.
  • pieprz mielony – 1-2 łyżeczki
  • papryka ostra – 1-2 łyżeczki
  • czosnek mielony – 1-2 łyżeczki

Wykonanie:

Z kurczaków odciąłem szyje, końcówki skrzydeł, liźnie fałdy skóry i kuper. Natarłem je solą i przeprawami z zewnątrz i od środka. Przyprawione kurczaki umieściłem na 2 dni w lodówce.

Parę godzin przed wędzeniem powiesiłem je w pokojowej temperaturze żeby wyschły, a potem przeniosłem je do wędzarni. Czas wędzenie – około 2 godziny w temperaturze 60 st. C.

blank

Kolejny cykl to przetworzenie cieplne. Należy uzyskać wewnątrz kurczaka 72-75 st. C. Zrealizować to można na różne sposoby:

  • Podpiekanie – Ustawić na wędzarni temperaturę minimum 85 st. C i już bez dymu podpiekać do osiągnięcia temperatury. Może to doprowadzić do spieczenia skórki lub (i) do nadmiernego wysuszenia.
  • Parzenie – zanurzyć kurczaka w wodzie o temperaturze 85 st. C. do czasu osiągnięcia żądanej temperatury wewnątrz. Zmniejszy się aromat wędzonki.
  • Wędziłem kurczaki w wędzarni, która umożliwia jeszcze jeden sposób – obróbkę parą. Para utrzymuje w wędzarni temperaturę 85 – 90 st. C. Kurczaki wiszą w środowisku pary do czasu osiągnięcia wymaganej temperatury.

blank

Po obróbcie cieplnej gorącego kurczaka można od razu konsumować. Jest aromatyczny, pyszny i soczysty. Można też z niego zrobić zimną przekąskę. Po 1- 2 dniach w chłodnej spiżarni znakomicie się do tego nadaje. Maksymalny czas przechowywania – około 1 tydzień – po tym czasie jest już bardzo suchy.

blank

blank

Spróbujcie sami. Smacznego życzę.

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/F044zuplVKc

Subskrybuj kanał

[wp_ad_camp_1]

  1. blank
    • Piotr, 23 kwietnia, 2023, 5:08 pm

    Odpowiedz

    Znakomita literówka: „kurczak POSIWIAŁ 2 doby” :)))

    1. blank
      • Artur, 23 kwietnia, 2023, 8:58 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Ups – dzięki. Już poprawiłem. To pewnie dlatego, że i u mnie włos siwy 🙂

Leave a Reply