Kurczak wędzony w całości. Podstawowe przyprawy. Bez kombinowania. Natarty przyprawami i wędzony. Obrabiany termicznie za pomocą pary. To klasyka. Produkt, od lat popularny i jeszcze przez długie lata będzie w czołówce najchętniej wędzonych mięs.
Jednego przeznaczyłem do spożycia na gorąco – był bardzo soczysty. Drugi powisiał 2 doby w chłodnej spiżarni i lekko się podsuszył. W obu postaciach pyszny. Ważne jest by wybrać do wędzenia kurczaki pochodzące z lepszych hodowli i unikać tego najtańszego surowca.
Składniki:
- 2 kurczaki – najlepiej pochodzą z dobrej hodowli
- sól zwykła – około 15-17 g/na kg kurczaka.
- pieprz mielony – 1-2 łyżeczki
- papryka ostra – 1-2 łyżeczki
- czosnek mielony – 1-2 łyżeczki
Wykonanie:
Z kurczaków odciąłem szyje, końcówki skrzydeł, liźnie fałdy skóry i kuper. Natarłem je solą i przeprawami z zewnątrz i od środka. Przyprawione kurczaki umieściłem na 2 dni w lodówce.
Parę godzin przed wędzeniem powiesiłem je w pokojowej temperaturze żeby wyschły, a potem przeniosłem je do wędzarni. Czas wędzenie – około 2 godziny w temperaturze 60 st. C.
Kolejny cykl to przetworzenie cieplne. Należy uzyskać wewnątrz kurczaka 72-75 st. C. Zrealizować to można na różne sposoby:
- Podpiekanie – Ustawić na wędzarni temperaturę minimum 85 st. C i już bez dymu podpiekać do osiągnięcia temperatury. Może to doprowadzić do spieczenia skórki lub (i) do nadmiernego wysuszenia.
- Parzenie – zanurzyć kurczaka w wodzie o temperaturze 85 st. C. do czasu osiągnięcia żądanej temperatury wewnątrz. Zmniejszy się aromat wędzonki.
- Wędziłem kurczaki w wędzarni, która umożliwia jeszcze jeden sposób – obróbkę parą. Para utrzymuje w wędzarni temperaturę 85 – 90 st. C. Kurczaki wiszą w środowisku pary do czasu osiągnięcia wymaganej temperatury.
Po obróbcie cieplnej gorącego kurczaka można od razu konsumować. Jest aromatyczny, pyszny i soczysty. Można też z niego zrobić zimną przekąskę. Po 1- 2 dniach w chłodnej spiżarni znakomicie się do tego nadaje. Maksymalny czas przechowywania – około 1 tydzień – po tym czasie jest już bardzo suchy.
Spróbujcie sami. Smacznego życzę.
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/F044zuplVKc
[wp_ad_camp_1]
Znakomita literówka: „kurczak POSIWIAŁ 2 doby” :)))
Ups – dzięki. Już poprawiłem. To pewnie dlatego, że i u mnie włos siwy 🙂