Kiełbasa Zwyczajna (do gotowania lub smażenia)

Kiełbasa zwyczajna w tej wersji była i jest wykonywana na biesiady lub wydarzenia okolicznościowe – jako wkładka mięsna do potraw lub danie samodzielne.

Smaczna i aromatyczna oraz prosta w wykonaniu. Jeżeli ma być użyta od razu – może być wędzona na ciepło 3-4 godziny. Na zimno wędzimy , gdy jest wykonywana z kilkudniowym wyprzedzeniem.
Zapraszam do oglądania i wykonania.

Składniki:
2,5 kg łopatki wieprzowej
0,7 kg wołowiny
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu
sól mieszana zwykła i peklująca (20 g na każdy kilogram mięsa)
przegotowana ostudzona woda w ilości 0,4 l

Wykonanie:
Wołowinę, czosnek i cebulę mielimy na oczkach 8 mm, a łopatkę na oczkach 10 lub 13 mm.
Mieszamy z przyprawami. Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy do czasu uzyskania spójnej konsystencji (10-20 minut)
Nadziewamy luźno jelita wieprzowe.
Osuszamy przez około 6 godzin. Wędzimy na zimno przez jedną dobę. Kiełbasa uwędzona na zimno może być bezpiecznie przez klika dni przechowywana i transportowana.
Finalnie używamy kiełbasy jako wkładki mięsnej lub dania samodzielnego po obróbce cieplnej.

 

 

    • Marian, 26 lutego, 2020, 5:53 pm

    Odpowiedz

    Witam
    mam pytanie z czego zrobić ten popychacz bo mam zamiar robić parówki z szynki ale mam nadziewarkę 2,5 kg pionową a towaru jest 2 kg a nie chce robić kotleta proszę o odpowiedź Pozdrawiam Marian Lipka

      • Artur, 26 lutego, 2020, 11:17 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Czysty gruby foliowy woreczek (ja używam od szynkowara), a w woreczku na przykład 2-3 ściereczki.

Leave a Reply