Tradycyjna, jakościowa kiełbasa szynkowa. Jak sama nazwa wskazuje, surowcem bazowym jest szynka. Charakteryzuje się grubymi kawałkami mięsa widocznymi w przekroju kiełbasy.
Nic jednak trudnego w jej wykonaniu. Zapraszam do samodzielnego wykonania.
Składniki – na 5 kg
szynka wieprzowa 4 kg
Podgardle 1 kg (może być pachwina lub tłusta golonka)
Przyprawy:
80-100 g soli peklującej (można zmieszać z solą zwykłą)
2 g gałki muszkatołowej mielonej
8 g mielonego pieprzu czarnego.
Wykonanie
Podgardle go gorsze fragmenty szynki mielimy na drobnych oczkach, a resztę kroimy nożem.
Całość mieszamy z przyprawami , wyrabiamy około 15-20 minut i odkładamy do lodówki na 24 h.
Po dobie wyrabiamy ponownie dodając wodę (max 0,5 l) i nadziewamy osłonki białkowe o średnicach 65-120 – jakie kto ma.
Wędzimy 3 godz. 75 st C
Parzymy 1 godz. 75-80 st C
Studzimy w powietrzu i odkładamy do lodówki.
Możemy też podsuszyć kilka dni.
Smacznego.
Panie Arturze, planuje wykonać ta kiełbasę z użyciem wędzarni balkonowej. Jaka powinna być w niej temperatura oraz jaki czas wędzenia? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Nie da się w pełni uzyskać tego efektu na tej wędzarni. Trzeba utrzymać temperaturę 70-80 st C przez czas zależny od grubości kiełbasy . 10 minut na każdy centymetr średnicy. Dym dać na początku i jak będzie mało koloru – pod koniec obróbki. Spłukać wrzątkiem na koniec.