Kiełbasa Chłopska

Kiełbasa Chłopska – sama nazwa sugeruje gospodarską jakość i prostotę wykonania … i to prawda. Zrobienie większej ilości takiej kiełbasy nie stanowy wyzwania na miarę zdobycia ośmiotysięcznika. To raczej nasza kochana Gubałówka … bo jakąś robotę jednak trzeba wykonać 🙂 .

Składniki:
W proporcjach około 3 do 1 Karkówka i boczek. Proporcje to można regulować w zależności od ilości tłuszczu.
U mnie łączna masa wynosiła 3,5 kg i na tą ilość podaję przyprawy:
sól peklująca/ sól zwykła – łącznie około 60 g
majeranek – 2 czubate łyżeczki
czosnek – 4-5 ząbków
pieprz czarny – 1 łyżeczka
cukier – 0,5 łyżeczki

 

Wykonanie.
Całość mielimy na oczku 8 mm, mieszamy z przyprawami i odstawiamy na dobę do lodówki.
Po tym czasie dodajemy 0,2 do 0,3 l przegotowanej i ostudzonej wody. Wyrabiamy do czasu uzyskania spójnej i kleistej konsystencji i nadziewamy jelita wieprzowe.
Osuszanie 2-4 h
Wędzenie – około 3 h 60-70 st – wkładamy do nagrzanej wędzarni.
Parzenie – 20-30 minut.
Studzenie i podsuszanie w temperaturze pokojowej 1-2 doby.
Smacznego.

 

Leave a Reply