Tęskniąc za wiosną i ciepłymi wieczorami na tarasie postanowiłem zrobić pierwsze w tym roku, marcowe grillowanie. Pomyślałem sobie , że smak pieczonego boczku i cebuli można połączyć w kiełbasie.
Tak też zrobiłem Kiełbasa wyszła smakowita. Pierwsze grillowanie udane. Niestety – mędrcy od pogody powiadają, że zima wraca. Mam nadzieję, że na krótko.
Składniki:
- Boczek bardzo chudy – 1,8 kg
- sól zwykła – 15-17 g/kg – około 30 g
- 2 małe cebule (po obraniu około 60 g)
- 1 pełne łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Cebulę obrałem i zmieliłem (można posiekać) . Można przepłukać wodą, by aromat był mniej intensywny. Ja tego nie zrobiłem. 10 % boczku zmieliłem na drobnych oczkach (opcjonalnie) resztę na oczku 8 mm.
Wymieszałem z przyprawami i z pomocą nadziewarki luźno napełniłem jelita wieprzowe 28-30mm, a następnie poskręcałem w krótkie odcinki.
Grillowałem w zakresie 150-170 st. C do czasu uzyskania apetycznego wyglądu.
Ta kiełbasa to świetne połączenie smaków pieczonego boczku, cebuli i pikantności pieprzu. Szybka do zrobienia i łatwa do grillownia. Jeżeli chcecie uzyskać ładniejszy przekrój to należy przed napełnieniem jelit dobrze farsz wyrobić, ale czy kiełbasie grillowej jest to w ogóle potrzebne ?
Spróbujcie sami. Smacznego życzę.
Wersja filmowa przepisu jest na YT https://youtu.be/5O5VUCfNzFA
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply