Kabanosy są jedną z moich ulubionych przekąsek. Kabanosy szlacheckie bardzo fajnie się suszą, a suszony kabanos to jest to. Smak i łatwość do suszenia zawdzięczają odpowiednio dobranym składowym. Zapraszam do oglądania.
Składniki:
2 – 2,5 kg szynki
1,3 kg boczek chudy
0,5 kg podgardla
0,7 kg wołowina
1 główka czosnku
sól (pół/pół) peklująca i zwykła – 16 g/kg mięsa – dla 5 kg to 80 g
2 czubate łyżeczki majeranku
2 łyżeczki pieprzu czarnego
Wykonanie:
Szynkę mielimy na oczkach 10 mm a pozostałe mięsa na oczkach 4,5 mm. Czosnek rozdrabniamy w maszynce lub wyciskaczem.
Całość mieszamy z przyprawami i wyrabiamy.
Jeżeli mamy problem z uzyskaniem plastycznej masy to dodajemy do 300 ml schłodzonej wody do wyrabiania.
Nadziewamy jelita baranie lub osłonki kolagenowe kalibru 19-20 mm.
Osadzanie i osuszanie przez kilka godzin.
Wędzenie:
Wkładamy do rozgrzanej wędzarni (minimum 50 st C) wędzimy około 3 godziny utrzymując temperaturę 70-80 st C.
Zrębka z drewna wiśniowego.
Po wędzeniu kabanosy pozostawić w ogrzewany pomieszczeniu i suszyć 2-4 doby, a następnie przechowywać w chłodnej spiżarni.
Smacznego.
Dzień Dobry Panie Arturze,
Czy można zamiast zrębki wiśniowej użyć z czereśni, ewentualnie jakiej innej.
Nie potrafię do borniaka znaleźć wiśni, ;(
Czereśnia będzie dobra 🙂 pozdrawiam.