Kabanosy domowe wykonane z samego boczku.

Jak zrobić takie kabanosy – szybko i prosto. Przyda się tylko trochę praktyki w napełnianiu osłonek baranich. Cienkie są i delikatne. Zmielić, przyprawić, pomieszać i w zasadzie gotowe – można tworzyć kabanosy.

Chudy boczek świetnie się do tego nadaje. Nada świetny wygląd na zewnątrz i w przekroju, a znacząca ilość tłuszczu znakomicie utrwali smak dodawanych przypraw. Spróbujcie sami.

Składniki:

  • 2,5 kg chudego boczku
  • 37 g mieszaniny soli zwykłej i peklującej – pół na pół.
  • Przyprawa do kabanosów dałem jej 40 g

Wykonanie:

Wykonanie jest bardzo proste. Po oczyszczeniu cały boczek zmielić na sitku 10 mm (może być 8). Dodać sól i przyprawy, wymieszać i zostawić do następnego dnia w lodówce.

Przed napełnianiem osłonek (w moim przypadku jelita baranie 22-24 mm) dodaję jedną szklankę przegotowanej i ostudzonej wody. Rozrzedzi to mięsny farsz i łatwiej się będzie napełniać osłonki. Kabanosy i tak się suszy więc woda wyparuje.

blank

Surowe kabanosy osuszyć, zawiesić w wędzarni, dosuszyć i rozgrzać w temperaturze 60-65 st. C , a następnie w tej samej temperaturze wędzić do uzyskania koloru. Powinno to trwać 2-3 godziny.

blank

blank

Następny etap to podpiekanie. Temperaturę ustawiłem na 85 st. C i już bez dymu wisiały kabanosy w tej temperaturze nieco ponad godzinę. Alternatywnie można parzyć w wodzie o temperaturze 80-85 st. C przez 20 minut.

blank

Kabanosy są bardzo intensywne w smaku i aromacie. Znakomite jako kiełbaski na gorąco – prosto z wędzarni. Nieco mniej intensywne (ale to wciąż mocny smak) są po ostudzeniu i podsuszeniu.

blank

Sam nie wiem , która wersja lepsza. Jeżeli będą już zupełnie suche – to nie będę miał wątpliwości. Suche są najlepsze.

blank
blank

Spróbujcie sami. Smacznego.

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/rxRac68Onco

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply