Gęsina przeżywa swój renesans … i bardzo dobrze. Jest coraz bardziej dostępna i częściej gości na naszych stołach.
Wędlina z gęsi to ciekawa odmiana. Warto spróbować.
Skład: 3 gęsie piersi – około 3 kg (mogą być filety ze skórą lub samodzielnie należy je od kości oddzielić).
Zalewa:
3 litry wody (przegotowanej i ostudzonej)
sól kamienna 3 łyżki stołowe
2-3 ząbki czosnku
po 1/2 łyżeczki : jałowiec, ziele angielskie mielone, cząber, kolendra mielona, tymianek, pieprz czarny ziarnisty.
Wykonanie:
Odciąć nadmiary skóry i tłuszczu, umieścić w zalewie na okres 3-5 dni (w lodówce).
Po tym okresie (po ocieknięciu) obsypuję czosnkiem mielonym i białym pieprzem po obu stronach. Piersi ciasno zwijamy i wiążemy sznurkiem. Następnie umieszczamy w namoczonym garnku rzymskim i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 2 godziny 200 st C. Po koniec pieczenia garnek odkrywamy, odlewamy wytopiony tłuszcz i podpiekamy z obu stron.
Po ostygnięciu mamy pyszną i zdrową wędlinę.
Leave a Reply