Frankfurterki z charakterem to wyrazista wersja tych znakomitych kiełbasek. Najpierw zimno-wędzone bezpiecznie poczekają, aż przyjdzie na nie czas, by zagrzać je w gorącej wodzie i posilać się ze smakiem.
Skład:
Łopatka 2,5 kg i podgardle 0,5 kg
Jest to wersja dość sucha więc ilość składowej tłustszej można spokojnie zwiększyć.
Przyprawy: (na 3 kg)50-52 g soli peklującej
9 g pieprz czarny mielony
9 g gorczycy białej mielonej
0,5-1 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
0,5-1 łyżeczki curry
Etap I
Składowa tłusta i mięso – pokroić w kostkę lub rozdrobnić szarpakiem. Zapakować w osobne pojemniki. Do mięsa dodać sól peklującą, wymieszać i odstawić na 10-12 h.
Etap II
Składową tłustą mielimy na oczkach 2,7-4 mm
Mięso mielimy na oczkach 8.
Całość mieszamy ze sobą i przyprawiamy i porządnie wyrabiamy. W razie trudności z uzyskaniem plastycznej spójnej masy – dodać 100-150 ml wody w czasie wyrabiania.
Nadziewać jelita baranie lub osłonki kolagenowe 20mm.
Odwiesić na 8-10 h w chłodne miejsce.
Etap III
Wędzimy zimnym dymem w temp. 25-30 st C przez okres 8-10 h.
Zrębka olcha lub buk.
Po wędzeniu schładzamy przez klika godzin do temperatury poniżej 10 st.
Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub pakowane próżniowo.
Przed spożyciem parzyć przez okres 15-20 minut w wodzie 80-90 st C.
Leave a Reply