Kiełbasa Grillowa

Kiełbasa Grillowa – moja wersja kiełbasy do opiekania na grillu czy ognisku. W dwóch wersjach wykonania – parzona oraz wędzona.

Skład:
Mięso wieprzowe:
Karkówka 2.5 kg.
Boczek , 1,3 kg
Słonina 0,2 kg (można ją pominąć jeżeli boczek jest tłusty)
Przyprawy:
Sól 35-40 g
Pieprz biały i czarny – po 2 łyżeczki
Majeranek – 2-3 czubate łyżeczki
Czosnek – 4 spore ząbki.
Woda 0,2 l

Wykonanie:
Całość mielimy na oczkach 8 . Czosnek także przepuszczamy przez maszynkę.
Dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Po tym czasie dodajemy 0,2 l wody i ponownie wyrabiamy.
Nadziewamy jelita wieprzowe kiełbaśnicą lub za pomocą maszynki z lejkiem. Wypełniamy niezbyt ściśle, ponieważ będziemy skręcaki wypełnione jelito w krótkie pętka.

Wersja parzona:
Parzymy 30-40 minut w 80 st. C, a po parzeniu przemywamy bieżącą zimną wodą.

Wersja wędzona:
Wkładamy do rozgrzanej wędzarni i wędzimy w temperaturze 65-70 st. C przez 2-3 godziny po czym od ręki parzymy przez 10-15 min w temperaturze 80 st. C.
… i kiełbasy są gotowe. Wersję wędzoną w zasadzie trzeba tylko podpiec na grillu. Wersja parzona wymaga odrobinę więcej czasu.
Niewykorzystaną kiełbasę można mrozić.

 

 

 

  1. Odpowiedz

    Fajnie, że temat z pozoru nudny jest tutaj przedstawiony w kreatywny sposób 🙂 Dodajemy bloga do śledzonych 🙂

Leave a Reply