Kiełbasa z Dzika

Kiełbasa z dzika to klasyka dla wędliniarzy. Surowiec nie jest tani więc i okazję do wykonania zwykle obiera się ważną, aby tą ważną chwilę uczcić pyszną kiełbasą.

Skład:
2,5 kg mięsa z dzika
0.5 kg wołowiny
0,5 kg podgardla
0,3-0.4 kg słoniny.
80 gram soli peklującej
4 łyżeczki przyprawy myśliwskiej
2 ząbki czosnku
0,4 l wody

 

Wykonanie
Tłuszcz, mięso z tłuszczem i wołowinę mielimy na oczkach drobnych (2,7-4,5 mm). Resztę kroimy nożem w kostkę lub mielimy na dużych oczkach.
dobrze wymieszać z przyprawami i odstawić na dobę do lodówki.
Następnego dnia ponownie mieszamy i dodajemy 0,4 l wody. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej spójnej masy.
Nadziewamy jelita wieprzowe 28-30 mm.
wędzimy 3 h w temperaturze około 60 st. i godzinę w temperaturze 70 st. potem suszymy przez kilka dni.
Smacznego.

 

Leave a Reply