Chorizo Suszone

Kiełbasa wzorowana na tradycyjnym hiszpańskim chorizo.
Wersja suszona. Wędlina dla cierpliwych, ale warto się w cierpliwość uzbroić, bo nagrodą jest rarytas wędliniarski, wart wysiłku i czekania.

Składniki dla 2 kg wyrobu pierwotnego:
Mięso – karkówka, łopatka 3 części
podgardle, słonina 1 część
Przyprawy – sól peklująca 40 gram
kilka ząbków czosnku
czubata łyżeczka tłuczonego lub mielonego pieprzu
20 gram wędzonej słodkiej papryki

 

Wykonanie
Zmielić wszystko na oczkach 13.
Wymieszać z przyprawami i odstawić na 24 godziny. Następnie dodać 0,2 l wody oraz 0,5 łyżeczki cukru i ponownie wyrobić i nadziewać jelita wieprzowe.

Dojrzewanie – 2-4 dni w temperaturze pokojowej dla zainicjowania procesów, a następnie przenieść do chłodniejszego, suchego i przewiewnego miejsca na 2 miesiące.
Smacznego.

 

Leave a Reply