Parówki Drobiowe

Parówki Drobiowe, a konkretnie z kurczaka to przepis często przeze mnie wykonywany, bo cieszy się popularnością wśród domowników i gości. Jeżeli zadbamy o drób dobrej jakości i nie zastosujemy soli peklującej, to uzyskujemy pyszny i zdrowy produkt wędliniarski.

Składniki
2-3 świeże kurczaki (uzyskałem około 3 kg mięsa)

 

Przyprawy
15-17 g soli kuchennej na 1 kg mięsa
1 łyżeczka pieprzu i 0,5 łyżeczki ziela angielskiego (na całość)

Wykonanie
Oddzielić mięso od kości.
Mięso ze skóra i tłuszczem mielimy na oczkach 8, przyprawiamy, mieszamy i odstawiamy na 12-24 h do lodówki.
Kości rozdrabniamy, wrzucamy do garnka i gotujemy (bez przypraw) w celu uzyskania bulionu, który następnie chłodzimy. Część uzyskanego wywaru (w ilości około 100 ml na 1 kg mięsa) zamrażamy w kostkach. Dodamy go w postaci kruszonego lodu do dalszego rozdrabniania mięsa. Poprawi to jego konsystencję i emulgację.
Dalsze czynności.
Mieszamy pokruszony lód zrobiony z wywaru i mielimy dwukrotnie na drobnych oczkach o rozmiarze max 4,5 mm (albo rozdrabniamy za pomocą blendera) i za pomocą nadziewarki napełniamy jelita baranie lub osłonki kolagenowe 20 mm.
Czas na wędzenie. Wędzarnię rozgrzewamy do temperatury około 70 st C i wędzimy około 1-1,5 h do uzyskanie lekkiego koloru.
Parzymy przed spożyciem. Czas parzenia – minimum 10 minut w wodzie na granicy wrzenia.
To co mamy zamiar zużyć w ciągu 2-3 dni przechowujemy szczelnie zamknięte w lodówce, a resztę zamrażamy w wygodnych nam porcjach.
Smacznego.

 

  1. Odpowiedz

    Panie Arturze, te parówki są obłędne, nie będę ukrywał, że to chyba mój ulubiony przepis od Pana 🙂 W każdym razie, czy można zastąpić drób cielęciną? Jeżeli tak to czy w tej samej proporcji?

Leave a Reply