Pieczeń Bieszczadzka (z karkówki)

Pieczeń, to kolejny rodzaj wędliny, który uzupełnia paletę różnorodności wędlin własnego wyrobu i zapobiega znudzeniu powtarzaniem tych samych produktów.

W tym wykonaniu dodatkowo jest to wędlina bez azotynów, ponieważ stosujemy sól zwykłą. Pieczeń ta jest wyrazista i intensywna w smaku. Robię ją kilka razy w roku.

 

Skład:

2 -2,5 kg karkówki

Marynata

2 główki czosnku

100 ml oleju

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki papryki ostrej

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka pieprzu białego

1 łyżeczka przyprawy do grilla

 

Karkówkę nakłuwamy wielokrotnie  i nacinamy na głębokość 2-3 cm wzdłuż i w poprzek.  Nacieramy dokładnie marynatą szczególnie dokładnie w miejscach nacięcia. Odstawiamy na 1-2 doby do lodówki.

Do namoczonego garnka rzymskiego wkładamy karkówkę i umieszczamy w piekarniku.  Wstawiamy do zimnego piekarnika.

Temperatura pieczenia 190-200 st C – czas pieczenia  około 2 godziny. Jak mięso będzie upieczone – odkrywamy garnek na 10-15 minut by podpiec powierzchnię  górną karkówki.

Gotowe. Można podawać na gorąco lub na zimno..

Leave a Reply