Kurczak w Cydrze (w garnku rzymskim)

Niebanalna potrawa, Ciekawa kombinacja smaków. Prosty przepis.
Tak w skrócie można opisać danie, które w mojej opinii jest świetne.

Krótki przepis – poniżej.
1,5 kg kurczaka (udka , podudzia)
3 spore jabłka, najlepiej mało słodkie
1 kg małych ziemniaków
100 gr śliwki suszonej lub (i) wędzonej
szklanka cydru jabłkowego
pół cytryny
2 łyżki klarowanego masła
po łyżeczce: tymianek, majeranek, tłuczony jałowiec.
sól ziołowa łącznie około 1 łyżeczki.

Kurczaka obsmażyć po kilka minut z każdej strony na klarowanym maśle. Przełożyć do wcześniej namoczonego garnka rzymskiego. Ułożyć następnie warstwami: jabłka, śliwki i ziemniaki. Sól ziołową i przyprawy sypiemy na kurczaka i na ziemniaki. Wlewamy szklankę cydru jabłkowego. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około 2,5 h w temperaturze 150-160 st C.         Po 2 godzinach sprawdzamy miękkość ziemniaków i mięsa. Jeżeli są prawie dobre – ostatnie 20 – 30 minut dopiekamy bez pokrywy na garnku.

Dodaj komentarz