Golonka w Piwie (z kapustą)

Golonka w piwie wcale nie musi być trudna w wykonaniu i pracochłonna, ani bardzo kaloryczna. Czasochłonna niestety być musi. W finale na talerzu mamy, tylko golonkę i warzywa. Nawet jak popijemy piwem tak źle nie jest, ale jak dołożymy jakieś frytki i sosy – bomba kaloryczna rośnie.

Przyjmijmy jednak zasadę, że w przypadku golonki – o kalorie się nie pyta. 🙂 Z takim nastawieniem bierzemy się do pracy.

 

Składniki główne:
2,5 kg golonki,
1,5 kg kapusty kiszonej,
0,5 litra piwa.

Główne etapy
Obgotowanie golonek – 2 godz,
Marynowanie golonek 0,5-1 godz.
pieczenie – około 1,5 godz.

Wykonanie:
2,5 kg golonki umyć, włożyć do gara i zalać wodą, aż do zatopienia.                      Do wody dodać:
2-3 liście laurowe,
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
10 ziaren ziela angielskiego.
W garnkach z termometrem – zagrzać do początku czerwonego pola i pozostawić na godzinę , a w zwykłych – gotować delikatnie przez godzinę.
Po godzinie dodajemy 2-3 łyżeczki soli, seler, pietruszkę i marchewkę. i ponownie nagrzewamy garnek do pola czerwonego na termometrze i pozostawiamy co najmniej na godzinę (gotujemy przez godzinę w zwykłych garnkach)
W tym konkretnym przypadku – pozostawiam do dnia następnego.

Marynata:
0,5 litra piwa
1 łyżeczka papryki ostrej,
0,5 łyżeczki kminku mielonego,
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,

Ostatni składnik marynaty 5-6 zmiażdżonych ząbków czosnku można dodać już teraz lub po 30 minutach pieczenia.

Golonki wkładamy do naczynia z marynatą i przebywają tam 30-60 minut. Następnie przekładamy do garnka rzymskiego (może być naczynie żaroodporne, ale trzeba bardziej uważać czy się nie przypala).
Po przełożeniu golonek polewamy je marynatą . Garnek przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika .
Ustawiamy 200 st C grzanie góra/ dół, bez termoobiegu.

Po 30 minutach zaglądamy do garnka rzymskiego, polewamy golonki marynatą z naczynia. Jeżeli wcześniej nie dodaliśmy czosnku do marynaty – należy to zrobić teraz.

W tym czasie odlewamy około 0,5-1 l bulionu w którym gotowała się golonka. Odciskamy mocno sok z kapusty, wkładamy do garnka z bulionem i gotujemy przez 30 minut (podgrzewamy do pola czerwonego na termometrze)
Po kolejnych 30 minutach przekładamy odsączoną kapustę na patelnię i podsmażamy, oraz zaglądamy do piekarnika i sprawdzamy miejskość golonek. Powinny być już dobre. Odkrywamy garnek i pieczemy podpiekamy przez około 15 minut od uzyskania brązowego koloru.
Odlewamy pozostałość marynaty, odwracamy golonki i podpiekamy z drugiej strony.
Podajemy na talerze razem z kapustą i warzywami, które będą łagodziły smak kwaśniej kapusty.

Dodaj komentarz