Archiwum: Marzec 2021

Kiełbasa Serowo-Cebulowa znakomicie nadaje się do grillowania, pieczenia czy smażenia. Aromatyczna i z bogactwem smaków komponujących się w pyszną całość. Drobiny sera topią się i wnikają w przestrzenie pomiędzy cząstkami mięsa tworząc znakomitą, pyszną mieszankę. Sezon grillowy się zaczyna wiec polecam ten przepis, bo kiełbasa ta grillowana czy pieczona jest pyszna. Składniki: Karkówka – 3 […]

Czytaj dalej

Pasztety uważano niegdyś za najznamienitsze potrawy na stole i w bardziej zasobnych domach od robienia pasztetów był specjalny, dobrze opłacany specjalista, pasztetnikiem zwany. Pasztet z wędzonego królika to rarytas na specjalne okazje. Aromatyczny i bardzo smaczny oraz z umiarkowaną ilością tłuszczu. Możliwy do wykonania zarówno w wersji pieczonej jak i słoikowej. Ta druga postać jest […]

Czytaj dalej

Postanowiłem działać na przekór zimnu i zimie. Wiosno przybywaj. Tęsknię już za zielenią, ciepłem i wieczornym przesiadywaniu przy grillu czy ognisku. To chyba reakcja na to ciągłe zamykanie świata. Cóż – świata nie zmienię, ale grilla nawet na śniegu zrobić mogę. Zamiar i realizacja – kiełbaska wyszła pyszna, chociaż z przypadkowych – naprędce zorganizowanych składników. […]

Czytaj dalej

Policzki wieprzowe to delikates, a z dodatkiem galaretki – poezja smaku. Policzki z własną galaretką wykonane w szynkowarze i położone na kromkę chrupiącego domowego chlebka… mniam – nawet teraz robię się głodny. Krótko w filmie omawiam , jak je wykonać by były delikatne i smakowite. Mięso to ma dużą zdolność to tworzenia galaretki, która ma […]

Czytaj dalej