Archiwum: kwiecień 2020

Kiełbasa swojska podsuszana czyli kiełbasa wykonana w miarę posiadanych możliwości. Mięsiwa wydobyte z czeluści zamrażarki, przyprawy dobrane o oparciu o nastrój chwili i aktualną potrzebę domowników. Kiełbasa w stylu jaki pamiętam z dziecinnych lat spędzonych w rodzinnym domu. Nie robiło się wtedy według przepisów. Robiło się z dostępnych surowców i przypraw oraz zwykle dawało się […]

Czytaj dalej

Golonka – to słowo u wielbicieli mięsiwa wywołuje pozytywne skojarzenia i często także uczucie łaknienia. Jest uwielbiana jako pieczyste, ale i wersja parzona z szynkowara jest naprawdę dobra. To mięso wymaga od wykonawcy poświęcenia większej ilości czasu na przygotowanie i obróbkę, ale odwdzięcza się znakomitym smakiem i aromatem. Golonka to nie jest danie dietetyczne. To […]

Czytaj dalej

Warzywa Kiszone – wspaniale pachnący i pyszny dodatek do dań głównych lub samodzielna przekąska. Warzywa same w sobie są zdrowe, a poddane jeszcze naturalnemu procesowi kiszenia stają się lekką przekąską i naturalnym probiotykiem. Jeżeli dodam jeszcze 2 cechy – tj. pyszny smak i wspaniały aromat, to trudno dłużej się opierać przed samodzielnym wykonaniem. Zapewniam, że […]

Czytaj dalej

Kiełbasa domowa sucha. Przed Wielkanocą oprócz kiełbasy białej wykonuję zawsze taką podsuszą kiełbasę i wkładam ją do Wielkanocnego koszyka razem z innymi dobrami wykonanymi ręką własną. Kiełbasa ta powinna się składać z kilku rodzajów mięsa oraz zawierać także sporo aromatycznych przypraw. W tym roku wykonanie jej trafiło w wyjątkowo kiepski okres. Braki w zaopatrzeniu spowodowane […]

Czytaj dalej