Archiwum: lipiec 2019

Szynkowar tradycyjny to wędlina drobiowa, a ostry to wędlina wieprzowo – wołowa o trochę ostrzejszym charakterze. Przepisy na wędliny i receptury mieszanek zostały opracowane przez znaną mi Panią wiec nie mogłem się oprzeć ciekawości i postanowiłem obie receptury wypróbować, z tej próby relację Wam składam. Ogólnie smakowite mięska ale osobiście trochę ostrości do wersji ostrej […]

Czytaj dalej

Kociołek ogniskowy i potrawy w nim wykonywane przez wielu są traktowane jako kultowe. Kociołkowa zupa, gulasz czy też pieczonka stanowią kulminacyjny punkt towarzyskiej biesiady. Dziś przedstawiane danie należy do najprostszych. Można je podać jako danie mięsno – warzywne suche na talerzach lub w głębokich miskach razem z bardzo treściwym wywarem. Czas wykonania (w zależności od […]

Czytaj dalej

Gościłem niedawno u siebie znajomego pasjonata wyrobów domowych z Bułgarii, człowieka o wielkich pokładach wiedzy kulinarnej. Sporo się od niego nauczyłem i nieraz będę z jego doświadczeń korzystał. Fascynuje mnie kuchnia bałkańska, jej mocne smaki i aromaty, a zwłaszcza tradycyjne mięsiwa i wędliny. Ichniejszy „fast food” w postaci grillowanego na różne sposoby mielonego mięsa zawsze […]

Czytaj dalej

Postanowiłem zrobić pieczeń z dzika. Dziczyzna jako całość to rarytas na naszych stołach. Naturalne smaki i aromaty dziczyzna zawdzięcza leśnemu pożywieniu. Mięso z dzika jest bardzo intensywne i nie każdemu to odpowiada. Ja lubię dziczyznę i choć nie jest tania to chętnie po nią sięgam, zwłaszcza go zapowiada się jakaś zacniejsza biesiada. Tym razem wszedłem […]

Czytaj dalej